Italia solicită un acord cu România pentru redeschiderea fluxului de lucrători sezonieri pe câmpuri

Ministrul Agriculturii din Italia Teresa Bellanova , lucrează pentru a găsi un acord România și alte țări din Est pentru a readuce lucrătorii sezonieri în câmpurile italiene. Acum, după ce Comisia Europeană a dat undă verde așa-numitului „ coridor verde ”, adică libera circulație a lucrătorilor agricoli din UE la fel cu cei din sectorul sănătății, aceasta este cea mai bună modalitate de a răspunde la situațiile de urgență ale agriculturii italiene, relatează Il Sole24Ore

“Sunt în contact cu aceste țări – a spus ministrul – și luni voi întâlni ambasadorul României în Italia. Coridoarele verzi sunt importante, dar singure nu sunt suficiente. Este necesar să identificăm soluții partajate țară cu țară și lucrăm pe acest front ».

Nu este suficient să fi prelungit automat permisele de ședere ale lucrătorilor din afara UE până la 15 iunie pentru a rezolva deficitul de forță de muncă apărute în mai multe domenii. ”La apel lipsec mai ales  lucrătorii din UE:  107.000 de lucrători sezonieri ajung din țara noastră în fiecare an numai din  România, echivalentul cu o treime din toți lucrătorii străini. Sunt ei care ar trebui să se întoarcă de urgență”, a declarat  Ministrul Agriculturii italian.

Orban, mesaj pentru Diaspora: ”Românii care se vor întoarce în țară nu vor petrecere Paștele „în condiții normale”

“Trebuie să găsim acorduri cu țările din estul Europei, pentru a putea permite întoarcerea sezonierilor în agricultura din Italia. Cu aceste țări trebuie să căutăm și un plan pentru a garanta siguranța și sănătatea muncitorilor, astfel că atunci când vor ajunge în țările lor de origine sa nu fie băgați în carantină”, a precizat și Ettore Prandini, președintele Coldiretti, cea mai mare asociație de reprezentanță și asistență din agricultura italiană.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.