ISIS se întoarce

ISIS se întoare fără teritoriul Califatului, dar cu atacuri repetate, extorsiuni și răpiri atât în ​​Siria, cât și în Irak

În urmă cu cinci luni, Statul Islamic (sau ISIS) a pierdut ultimul teritoriu pe care l-a controlat în Siria, în orașul Baghuz, după ce a fost deja învins militar în Irak de o coaliție de forțe guvernamentale și miliții șiite susținute de Statele Unite. Sfârșitul califatului a fost sărbătorit în special de președintele american Donald Trump, care a vorbit în mai multe rânduri despre „înfrângerea definitivă” a ISIS, propunând în același timp o retragere progresivă a trupelor americane prezente în Siria. Astăzi, mulți analiști și membri ai armatei și informațiilor americane susțin că ISIS se întoarce și câștigă noi forțe, atât în ​​Irak, cât și în Siria.

New York Times a raportat că în ultimele cinci luni, ISIS și-a reactivat rețelele de finanțare și a început să recruteze noi membri, în special într-o tabără de refugiați din nord-estul Siriei.

Conform unor estimări, 18.000 de milițieni ISIS sunt încă activi în Irak și Siria

Mulți dintre ei fiind membri ai grupurilor mici care acționează periodic pentru a efectua atacuri, răpiri și crime împotriva forțelor de securitate și a liderilor comunității locale. Operațiunile sunt finanțate cu o parte din banii pe care conducerea ISIS a reușit să îi asigure în ciuda sfârșitului Califatului Islamic și care este estimat la aproximativ 400 de milioane de dolari.

Peru, acei 227 de copii sacrificați divinității Chimú: unele corpuri mai aveau părul și pielea

Mulți experți, scrie New York Times, cred că banii au fost reinvestiți în diverse activități, cum ar fi piscicultura, comerțul auto și cultivarea canabisului. În plus, așa cum s-a întâmplat în anii Califatului Islamic, ISIS continuă să mențină o rețea extinsă și extinsă de extorsiune, care este una dintre principalele sale surse de finanțare.

De Claudiu Bot 

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.