Invizibilii Cernobîlului: ceea ce Belarus nu vrea să vedem

Invizibilii Cernobîlului: ceea ce Belarus nu vrea sa vedem FOTO

În 26 aprilie 1986 reactorul 4 al centralei nucleare din Cernobîl a explodat cauzând ceea ce Organizația Națiunilor Unite avea să numească mai târziu „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.” O serie de fotografii care spun povestea tragică a Cernobîlului, o călătorie în care instituțiile guvernamentale din Belarus au închis persoanele cu handicap și victimele celui mai mare dezastru nuclear din istorie.

cernobîl1 1Jadwiga Bronte este o fotografă și documentaristă poloneză în vârstă de 33 de ani și  fotografiile ei cuprinse într-o carte intitulată “The invisible people of Belarus”, dau voce tuturor internatelor invizibile, instituțiilor guvernamentale care găzduiesc victimele de la Cernobîl și a celor cu dizabilități.

Disabilitatea este încă văzută ca un tabu care abia dacă un părinte își păstrează copilul lîngă  el, dar preferă să-l ascundă, departe de societate, de teama de a fi discriminat și judecat. De fapt, internatele sunt mult mai multe: o încrucișare între un orfelinat, o grădiniță și un spital psihiatric pentru persoanele cu dizabilități mintale, sindromul Down, persoanele cu mutații fizice, deformări și persoanele cu SIDA.

 

Cu alte cuvinte, un loc în care toți cei care nu respectă regulile unei societăți ordonate sunt închiși. Pentru a da o față acestor oameni, ne gândim la arta fotografică care documentează existența relațiilor lor născute în institut, fragilitatea emoțiilor, suferința celor care au fost respinși de mentalitatea sovietică.

Cartea  “The invisible people of Belarus”  a fost prezentată în 2016 la Londra în timpul unei expoziții de caritate.  Încasările din vânzarea cărții au fost donate la internatele și asociațiile care încearcă să schimbe sistemul instituțional, sprijinind familiile care aleg să-și țină lângă ei copiii cu dizabilități și să aibă grijă de ei acasă .

 

Te-ar putea interesa și Butterflies: calatoria suprarealista in iadul celor mai groaznice istuitutii psihiatrice din lume / FOTO

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.