Vulcanul Semeru a erupt acoperind satele învecinate cu cenușă și sulf. Muntele, înalt de 3676 metri, este situat în districtul Lumajang și este cel mai înalt de pe insula indoneziană Java. De zile întregi, autoritățile au detectat o intensificare a activității vulcanice în țară. Acum două zile, în provincia Nus Tenggara, peste 4.600 de persoane au fost evacuate după erupția din Lewotolok pe care s-a format o coloană de fum înaltă de 4.000 de metri.
Vulcanul este activ din 2017, iar acum alerta a fost setată la al doilea nivel . În noiembrie, peste 1.800 de persoane și-au părăsit locuințele după o creștere a activității vulcanice din Merapi, la 30 km de centrul Jakarta.
Citește și Coronavirus, profeția lui Sylvia Browne: „Epidemie gravă în 2020”
Potrivit vulcanologului Mirzam Abdurrahman, de la Institutul de Tehnologie Bandung, activitatea eruptivă poate crește simultan în diferiții munți, deoarece vulcanii se află pe placa Sunda situată în partea de sud-est a Asiei și care include partea de sud a peninsulei, partea de est a Mării Andaman, Marea Chinei de Sud, partea de sud a Filipinelor și insulele Borneo, Sumatra și Java.
Indonezia este o țară cu o intensitate ridicată a cutremurelor, deoarece este situată pe „Inelul de foc”, linia care se desfășoară în jurul Oceanului Pacific. Peste jumătate din vulcanii activi în lume deasupra nivelului mării fac parte din Inel. La sfârșitul anului 2018, explozia unui vulcan între insulele Java și Sumatra a provocat o alunecare de teren subacvatică care a declanșat un tsunami ucigând mai mult de 400 de oameni.
Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24
Urmărește pagina noastră de Twitter, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit