Incendiul la Notre-Dame, profetia lui Victor Hugo: ”O flacara mare printre clopotnite”

Catedrala Notre-Dame de Paris este una dintre cele mai vizitate monumente din lume, iar vestea distrugerii sale din cauza unui incendiu care a izbucnit ieri după-amiază a făcut înconjurul lumii.  Clădirea istorică a fost celebrată printre altele de Victor Hugo în “Notre-Dame de Paris”.

 

Se pare că printre paginile romanului publicat în 1831 e află o profeție incredibilă, chiar la început romanului citim o descriere detaliată a unui incendiu din interiorul catedralei: “O mare flacără între clopotnițe”. Și în privința neglijenței omului : “Timpul este orb și omul este nebun”,

 

Acesta este primul incendiu grav care a lovit catedrala

 

Este tocmai importanța protejării unei opere de acest fgen care l-a condus  pe Hugo să consolideze gradul de conștientizare în rândul parizienilor, astfel încât catedrala să poată fi restaurată. În secolul al XIX-lea, când Victor Hugo și-a scris romanul, parizienii considerau clădirile gotice aproape niște monstruozități. Datorită romanului său și a campaniei sale de informare despre soarta bisericii și scriind un editorial în care a declarat război demolatorilor. Doar atunci a început restaurarea.

 

Iar povestea hainelor lui Notre-Dame și a lui Esmeralda făcea ca visul generațiilor întregi să dea un înțeles mult mai puternic în acest sens : Quasimodo era deformat și urât în ​​exterior, dar cu o bogăție mare în interior, nu era decât o metaforă umanizată a Catedralei.

 

Scriitorul, în incipitul romanului său, își imaginase un foc devastator în interiorul catedralei, pe care îl descria astfel: “Toți ochii au fost ridicați spre vârful bisericii, ceea ce vedeau era extraordinar. În partea de sus a celei mai înalte galerii, era o flacără mare care ieșea printre cele două clopotnițe, cu vânturi și scântei, o flacără mare dezordonată și furioasă, din care vântul purta o limbă în fum …”

 

Te-ar putea interesa și Incendiu de proportii la Paris: Catedrala Notre Dame, cuprinsa de flacari / Video

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.