În Sahara Occidentală și în Sahel există 1,8 miliarde de copaci

Când ne gândim la Sahara , vegetația nu este cu siguranță primul element care ne vine în minte. Cu toate acestea, pe lângă o întindere nemărginită de dune, deșertul găzduiește și miliarde de copaci. Același lucru este valabil și pentru Sahel, fâșia de pământ din Africa subsahariană care se află la sud de Sahara. În total, cele două zone găzduiesc 1,8 miliarde de copaci. Acest lucru este indicat de o cercetare efectuată de savanții Universității din Copenhaga și bazată pe analiza a 11.000 de imagini detectate de sateliți. Toate rezultatele obținute au fost descrise în paginile revistei de specialitate Nature .

Imaginile de satelit de înaltă rezoluție și noile date colectate au arătat o densitate relativ mare a acoperirii copacilor pentru o zonă atât de aridă . Tehnologiile disponibile până acum au permis o rezoluție de 10-30 de metri, insuficientă pentru a număra singuri. Sub îndrumarea lui Martin Brandt, echipa de cercetători a reușit să analizeze 11.000 de imagini din satelit și să facă un număr precis al copacilor și arbuștilor prezenți într-o zonă de peste 1,3 milioane de kilometri pătrați între Sahara de Vest, Sahel și alte zone.

Citește și Fotografia speranței din 2020: un nou-născut i-a scos masca medicului

Imaginile furnizate de sateliți au ajuns la o rezoluție de 0,5 metri. Folosindu-le, echipa de cercetare a reușit să arate că dimensiunea și densitatea copacilor sunt asociate cu precipitațiile și utilizarea terenului. Ei au indicat că,  acoperirea copertinei crește de la 0,1% în zonele extrem de aride la 13% în zonele subumede. Arborii și arbuștii izolați din regiunile aride sunt foarte importanți, deoarece contribuie la biodiversitate, oferă adăpost, resurse alimentare și contribuie la menținerea mediului prin prevenirea eroziunii.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.