În fiecare an, Nepal dedică o zi întreagă pentru a mulțumi câinilor

De ani de zile Nepalul dedică o sărbătoare de mulțumire a câinilor. Această zi are loc între octombrie și noiembrie (în 2019 a avut loc la sfârșitul lunii octombrie) și se numește Kukur Tihar . Este unul dintre cele mai mari festivaluri hinduse din țară care provine dintr-o veche credință populară care povestește despre victoria binelui asupra răului.

Prima zi a festivalului, care durează în total cinci zile, este dedicată corbilor , considerați mesageri de tristețe cărora li se aduce un tribut pentru a evita ghinionul în viitoru. A doua zi este în schimb dedicată în întregime câinilor , considerate de creaturi sacre deoarece potrivit credinței lor ceștia  însoțesc sufletele în călătoria către paradis. Apoi, conform hinduismului, patrupedele sunt mesageri tereștri ai lui Yamaraj , zeul morții. Prin urmare, trebuie să îi mențină hrăniți și în stare bună de sănătate , onorându-i astfel încât divinitatea lor să nu se modifice.

Citește și O fetiță de 8 ani, a murit de septicemie după ce mama vitregă a forțat-o să bea apă din toaleta murdară

În această zi, cetățenii onorează toți câinii din cartier cu ghirlande de flori și premii  în  mâncare pentru munca și prezența lor. Cununa este numită „malla” și semnalează admirație și demnitate.  Recunoștința față de câini este exprimată și prin aplicarea tika , constând dintr-o marcă colorată pe capul de pulbere tipic religiei și spiritualității hinduse. Punctul roșu pe frunte  este considerat   o binecuvântare pentru oamenii care îl întâlnesc în această zi și este de bun augur.

Zilele rămase ale festivalului sunt dedicate vacilor, boilor și zeilor, idolizate și binecuvântate cu simboluri și ritualuri de lumină și flori.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.