În Africa de Sud există un oraș doar pentru albi

În Africa de Sud există un oraș doar pentru albi

Există rasismul împotriva africanilor, care este cel mai des auzit în ziare și la televizor, cu povești, mărturii ale victimelor și diverse rapoarte. Apoi există și rasismul părților inversate, în care africanii discrimineză „albii” pentru culoarea pielii lor și nu invers, așa cum suntem obișnuiți să gândim. Laboratorul ideal pentru analizarea în detaliu a acestui al doilea tip de rasism este în Africa de Sud . Într – un raport lung, Guardian a vorbit despre Orania, un oraș care se află pe malurile râului Orange din regiunea Karoo. Acest loc nu spune nimic celor mai mulți, dar este cazul emblematic care explică cel mai bine modul în care moștenitorii albi ai coloniștilor europeni sunt nevoiți să trăiască pentru a scăpa de furia localnicilor.

Orania a fost fondată în 1991, de îndată ce apartheidul a luat sfârșit , aceasta este segregarea rasială introdusă în Africa de Sud în 1948 de guvernul etnic alb pentru a separa coloniștii de localnici. Astăzi găzduiește puțin sub 2 mii de locuitori, toți  strict albi, sau mai degrabă afrikaneri , sau descendenți ai migranților olandezi, francezi și germani care au colonizat Africa în secolul al XVII-lea. Intrarea în alte grupuri etnice este interzisă.

Oroare într-un spital din Africa de Sud: un pacient avea viermi în gură

Originile Oraniei sunt unice: odată cu căderea apartheidului, aproximativ patruzeci de familii au decis să creeze o comunitate sigilată separată de restul Africii de Sud, acum pradă  rasismului împotriva moștenitorilor albi. Limba oficială este africană, iar locuitorii săi provin din toată țara. Părinții fondatori au cumpărat terenurile acestei zone depopulate și izolate și au cumpărat casele abandonate de unii muncitori care în trecut lucrau într-o centrală electrică din apropiere. Mai târziu au construit drumuri, locuințe și au făcut ca locul să fie locuibil.

The Guardian vede Orania ca iadul pe pământ. „Orania – scrie ziarul britanic – reprezintă adevărata ostilitate față de ideea unei țări unice, unite și non-rasiale”. Păcat că astăzi, în Africa de Sud, singurii albi, dar și negrii, nu mai sunt ei cei care torturează, violează și ucide alte persoane pentru culoarea pielii lor. În ciuda acuzațiilor de rasism , locuitorii din Orania susțin că orașul lor este un proiect cultural și că faptul de a putea primi doar albi, explică comunitatea, derivă din dorința de a păstra moștenirea afrikaner.

În ultimii 7 ani, populația s-a dublat, atât de mult încât recensământul cel mai recent estimează o creștere de 10% pe an, mai mult decât cea înregistrată de multe alte orașe din Africa de Sud. Motivul este simplu: pentru albi este din ce în ce mai periculos să trăiești în orașe mixte normale. În orice caz, mai mulți oameni înseamnă nevoia de a construi case noi, și aici și piața imobiliară a explodat în Oraniași construcții. Au fost construite recent apartamente noi vândute la 80 de mii de lire sterline. Apoi, există zona industrială, cu fabrici care își vând produsele în toată Africa de Sud și China. De aici se cumpără cea mai mare parte a nucilor americane. În acest moment, este în curs un proiect de o zonă capabil  să găzduiască 10.000 de noi rezidenți și o universitate.

Africa, Unicef: 1,9 milioane de copii obligați să abandoneze școala

Cetățenii din Orania nu creează probleme particulare, cu toate acestea controversele din jurul acestei comunități sunt întotdeauna mai puternice. Mulți cred că singurul oraș al alb reprezintă o moștenire a mobilizării rasiale și, prin urmare, o insultă către Africa de Sud. Din punctul de vedere al sud-africanilor, acest lucru este legitim și,  ar fi mai bine dacă politicienii locali s-ar fi angajat mai mult să găsească o modalitate de a neutraliza violența răspândită în țară, decât să atace un nucleu pașnic de aproximativ 1700 de suflete. Tot pentru că, fără riscul de a fi ucis de un cetățean local încă împotriva albilor moștenitorii coloniștilor nu ar avea nevoie să se ascundă în orașele izolate de restul Africii de Sud.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.