Iată cum s-a născut Sistemul Solar: o mega ciocnire de galaxii între Calea Lactee și galaxia Săgetător

Galaxia noastră, Calea Lactee, este înconjurată de un număr mare de galaxii mai mici, dintre care unele s-au ciocnit și cu ale noastre . Printre acestea, galaxia Săgetător , care a ajuns din adâncurile spațiului în urmă cu peste 6 miliarde de ani, a pătruns pe a noastră și a părăsit cealaltă parte. Dar forța de gravitate a Căii Lactee a fost  de două ori mai mare, rezultând mai multe ciocniri.

Studiile anterioare au emis ipoteza că aceasta a avut o influență puternică asupra mișcării majorității stelelor de pe Calea Lactee, ajutând galaxia însăși să își ia forma în spirală .

Un nou studiu, bazat pe datele colectate de misiunea Gaia , un satelit ESA pe orbita Pământului cu scopul de a cartografia galaxia noastră, a dezvăluit pentru prima dată că influența galaxiei Săgetătorului pe Calea Lactee ar putea fi și mai importantă pentru noi. De fapt, s-ar părea că ondulările cauzate de cele trei ciocniri au dat naștere unor episoade importante de formare a stelelor, dintre care una corespunde perioadei de formare a Soarelui, care datează de acum aproximativ 4,7 miliarde de ani. Cu alte cuvinte, acea ciocnire a determinat nașterea Soarelui și a sistemului solar.

În India, o femelă elefant însărcinată a murit în chinuri după ce a mâncat un ananas plin de petarde

Tomás Ruiz-Lara, cercetător de astrofizică la Institutul de Astrofizică Canary Islands (IAC) din Tenerife, Spania, explică și autorul principal al noului studiu publicat în Nature Astronomy : „Din modelele realizate pe calculator se știa că galaxia Săgetătorului  a intrat în coliziune cu Calea Lactee de trei ori. Primul în urmă cu aproximativ cinci sau șase miliarde de ani, al doilea acum două miliarde de ani și ultima dată acum un miliard de ani. Când am examinat datele Gaiei în Calea Lactee, am descoperit trei perioade în care a existat o creștere majoră a formării stelelor, iar aceste perioade au corespuns la 5,7 miliarde, 1,9 miliarde și 1 miliard de ani în urmă exact când Săgetătorul a trecut prin discul Căii Lactee ”.

Fiecare coliziune a eliminat apoi o parte din gaz și praf din Săgetător, făcând-o mai mică după fiecare pasaj. Datele disponibile sugerează că galaxia Săgetătorului ar fi putut trece prin discul Căii Lactee din nou destul de recent, în ultimele sute de milioane de ani și că în prezent este foarte aproape de acesta . De fapt, noul studiu a descoperit o recentă apariție a formării de stele, sugerând un nou val posibil de nașteri de stele.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și VK

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.