Hong Kong, un lanț uman împotriva Chinei lung de 40 kilometri

Hong Kong, un lanț uman împotriva Chinei lung de 40 kilometri: un eveniment pro-democrație ca cel de acum 30 de ani în țările baltice

Un lanț uman de aproape 40 de kilometri lung manifestat ieri seară la Hong Kong în sprijinul libertății și democrației, ultima dintre inițiativele care de peste două luni și jumătate au însuflețit fosta colonie britanică între legea disputată de extrădare din China și acuzațiile de brutalitate adresată poliției. Zeci de mii de oameni s-au ținut de mâini  în mod pașnic dând naștere la trei șerpi de-a lungul aa trei linii de metrou: unul pe insula Insulei Hong Kong și două pe peninsula Kowloon.

Inițiativa a dorit să atragă atenția comunității internaționale concentrată pe motivele protestelor.

Organizatorii au explicat că evenimentul (intitulat „Hong Kong Way”) nu ar fi avut reflecții asupra traficului rutier, inspirat de un protest similar care a implicat cele trei foste republici sovietice din Marea Baltică, Lituania , Letonia și Estonia. Atunci aproximativ 2 milioane de oameni s-au unit pentru a forma un lanț uman de peste 600 de kilometri pentru a arăta solidaritatea deplină a Mării Baltice și determinarea obținerii independenței față de URSS.

Hong Kong

„Cetățeni din Hong Kong! Să ne ținem de mâni, uniți unul de celălalt și să apărăm acest oraș cu trupurile și voința noastră”, scria într-unul dintre manifestele mobilizării generale. „Să arătăm lumii hotărârea noastră de a rezista tiraniei”.

Africa, Unicef: 1,9 milioane de copii obligați să abandoneze școala

Toți aliniați pe trotuare au punctat cuvintele „Auziți acest cântec al poporului?”, Cântecul revoluționar al muzicalului „Les Miserables” care invită oamenii să acționeze și să se alăture luptei pentru libertate.

hong Kong1

Unele proteste au devenit violente, soldate cu ciocniri puternice între activiști și poliție, care până în prezent a arestat 750 de persoane. Instabilitatea și haosul care au înfuriat China, a stârnit propaganda (inclusiv a social media) împotriva „revoltătorilor”, numiți și „teroriști”.

De Ana Moldovan

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.