Genocidul ascuns: peste o mie de femei indigene abuzate și ucise, raportul care rușinează Canada

Genocidul ascuns: peste o mie de femei indigene abuzate si ucise, raportul care rusineaza Canada

 

Bătăi, violențe, abuzuri și crime. O investigație guvernamentală canadiană încearcă să facă lumină asupra unui adevărat genocid al femeilor americane indigene. O tragedie uitată care acum cere să se facă dreptate. Din 1980 până în 2012, 1017 de femei născute americane au dispărut. Acest lucru a fost stabilit printr-un raport guvernamental publicat în Ottawa și care este rezultatul unei anchete de trei ani și a zeci de întâlniri cu mărturii din partea a peste 2 mii de canadieni.

În interior raportului se vorbește de un masacru de femei și fete indigene, dar și de lesbiene, bisexuali și transgender. 1200 de pagini în care sunt prezente  231 de cereri de justiție.

“Acest raport vorbește despre aceste splendide popoare indigene și faptul că le-au fost interzise drepturile, omenirea și viața. Un raport care vorbește despre identitatea și genocidul lor “, spune Marion Buller, comisar șef de investigație.

De fapt, ancheta relevă faptul că femeile și fetele indigene au de 12 ori mai multe șanse de a fi ucise sau dispărute decât membrii oricărui alt grup demografic din Canada și de 16 ori mai multe șanse de a fi ucise sau dispărute decât femeile albe. Nu este surprinzător faptul că femeile și fetele indigene reprezintă aproape 25% din totalul femeilor victime ale asasinatelor în Canada, între 2001 și 2015.

 

Din nefericire, multe cazuri de omucidere au fost uitate și lasate să se piardă în timp.

 

Potrivit raportului, vina pentru aceste decese ar cădea pe stat  care nu a făcut nimic pentru a preveni violența împotriva acestor femei. În multe dintre cazuri, investigațiile s-ar fi desfășurat într-o manieră grăbită și superficială tocmai din cauza etnicității victimelor.

 

După cum știm,  popoarele indigene sunt victime ale colonialismului și ale dezvoltării economice, pământurile lor ancestrale sunt epuizate pentru a face loc plantațiilor și minelor. Triburile plătesc apărarea patriei cu viețile lor. Dar acum, premierul Justin Trudeau, în fruntea anchetei, intenționează să continue și să facă dreptate.

Pentru desfășurarea anchetei, au fost cheltuite 92 de milioane de dolari canadieni, echivalentul a 60 de milioane de euro.

 De Ana Moldovan

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.