Genocidul armean a început în urmă cu 105 ani, anul acesta se comemorează doar virtual

Din cauza Coronavirusului, sărbătorile pentru comemorarea a 105-a aniversare a genocidului armean este în principal virtual  și prin intermediul rețelelor de socializare. Pentru prima dată, tradiționala procesiune cu torțe organizată în capitala Erevan a fost anulată. Aniversarea a fost amintită prin oprirea iluminatului public și prin sunetul clopotelor din toată Armenia.

Capitala s-a cufundat în întuneric atunci când locuitorii au stins și luminile caselor în timp ce mulți au aprins lumânări sau  telefoanele mobile. “Ne amintim victimele oricând, oriunde, indiferent unde ne aflăm pe lume”, a spus președintele Armen Sarkissian într-o declarație. Primul ministru Nikol Pashinyan și-a exprimat recunoștința față de toate statele care au recunoscut până acum și au condamnat exterminarea planificată de guvernul otoman în 1915 și care a costat viața a 1,5 milioane de oameni. Victimele au fost amintite la memorialul Tsitsernakaberd din Erevan.

Până în prezent doar 30 de țări au recunoscut genocidul: “Suntem recunoscători tuturor acestor state, organizații internaționale, lideri religioși și laici, care și-au exprimat solidaritatea cu poporul armean și au recunoscut și condamnat genocidul”, a spus Pashinyan.

„Datorită genocidului, poporul armean nu numai că a suferit pierderi umane uriașe, dar a fost supus deportărilor și genocidului cultural. Pierderea moștenirii spirituale și religioase a fost ireparabilă “, a spus Pashinyan.

Majoritatea istoricilor au recunoscut ucideri în masă, masacrele, deportările armenilor și alte minorități etnice și religioase sub imperiul otoman din 1915 până în 1920 ca genocid. Cu toate acestea, Turcia a suferit o bătălie denialistă diplomatică pentru a îndemna comunitatea internațională să nu folosească cuvântul „genocid” pentru a descrie politica de exterminare a aproximativ 1,5 milioane de oameni.

China, 11 milioane de oameni se întorc în carantină: Coronavirusul „importat” de o studentă

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.