Gandhi, la 150 de ani de la naștere, lecția sa despre non-violență este mereu actuală

Gandhi, la 150 de ani de la naștere, lecția sa despre non-violență este mereu actuală

Satya (care înseamnă adevăr) și ahimsa (însemnând non-violență). Idei „la fel de vechi ca munții”, dar foarte moderne. Au trecut 150 de ani –   2 octombrie 1869 – de la nașterea lui Ghandi, în India,  politician, avocat, filozof, „anarhist, dar de altfel”, așa cum se autodefinea el însuși, lider politic și moral al mișcării de independență din India, și mai ales un soldat de pace, părintele non-violenței, un pionier al rezistenței la opresiune prin nesupunere civilă.

Lumea de azi  sărbătorește filozofia și viața, care au devenit un exemplu și o dovadă a validității acelui gând. Pe de altă parte, a spus el, ideile „sunt perle false până când sunt transformate în acțiuni”. În acest sens, ne-a invitat să facem revoluția: „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume”. Memoria sa a fost sărbătorită de secretarul general al ONU, Antonio Guterres: „Ar trebui să ne inspire în eforturile noastre de a nu lăsa pe nimeni în urmă”.

Cum să înțelegi când o persoană este falsă și rea: iată cele 10 semnale. Au caracteristici care nu le pot ascunde

Relevanța învățăturii sale a fost subliniată și în Vatican, unde Conferința de celebrare a dialogului interreligios a fost dedicată lui Ghandi. Revoluția sa este un concept care include progresul și schimbarea, evoluția, lupta împotriva răului în sfera politică și socială. Adevărul este obiectivul. Dragostea pentru ceilalți este o armă. Respingerea violenței este cheia progresului uman: „Trebuie să combatem violența. Bunul care pare să derivă din el este doar aparent; răul care decurge din el rămâne pentru totdeauna ».

Ghandi a fost asasinat de un fanatic la 30 ianuarie 1948. „Poate că generațiile care vor veni”, a spus Albert Einstein, „cu greu va crede că un individ în carne și oase ca acesta Ghandi a umblat pe acest Pământ”. Numit de cinci ori, din 1937 până în 1948, Gandhi nu a primit niciodată Premiul Nobel pentru pace.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.