Franța. Zgomotul și mirosul de la țară, recunoscut ca „moștenire senzorială”: de astăzi, acestea sunt protejate prin lege

Zgomotul și mirosul de la țară, recunoscut ca „moștenire senzorială” Acum cocoșii pot cânta , broaștele pot orăcăi și gunoiul de grajd … poate să „pută”. Parlamentul francez a aprobat definitiv o lege pentru a proteja „moștenirea senzorială a mediului rural”, cu un vot final în unanimitate de către Senat.

Adjunctul Lozère, Pierre Morel-A-L’Huissier, la originea proiectului de lege, introduce zgomotele și mirosurile rurale ca moștenire comună a națiunii, făcându-i astfel să dobândească un nou statut.

Zgomotul și mirosul de la țară, recunoscut ca „moștenire senzorială”

O chestie care ar putea părea aproape evidentă, luată ca atare. Dar asta nu este deloc în realitate. Este suficient să se ia în considerare faptul că în ultimii zece ani au fost întreprinse 18.000 de acțiuni în justiție în Franța pentru litigii legate de zgomot sau deranjul mirosurilor inerente mediului rural. Disputele care riscau să crească în continuare din cauza creșterii mișcării cetățenilor către mediul rural, exacerbată de criza sănătății și blocarea.

De fapt, pe vremea Covidului, mediul rural își asumă din ce în ce mai mult o funcție de mediu, de agrement sau pur rezidențială.

Din acest motiv, legea recent aprobată este concepută ca un instrument de dezamorsare a litigiilor din amonte. Prin urmare, sperăm că va avea un efect descurajant asupra reclamațiilor legate de mirosuri sau zgomote „enervante”.

Citește și Refuză să-și pună masca în avion, amendă de coșmar: 25.000 de euro

Acum există un „patrimoniu senzorial” protejat. Va fi fericit celebrul cocoș Maurice din Ile d’Oléron, care în 2019 în centrul unui conflict juridic, lansat de vecini, s-au plâns de cântecul său de dimineață.

Cocoșul devenise simbolul culturii rurale amenințate, un exponent al zgomotele din mediul rural care riscă să dispară.

Sursa: Senat.fr

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.