Dacă dormi mai puțin de 7 ore pe noapte, ar trebui să începi să-ți schimbi obiceiurile.
Deși mulți oameni spun că pentru ei sunt suficiente puține ore de somn pe noapte, pentru a face față zilei, adevărul este altul. Când dormim mai puțin de 7/9 de ore pe noapte, corpul nostru începe să pună în aplicare protecția biologică care nu este deloc bună pentru sănătate. Ceea ce percepem, cum ar fi oboseala, confuzia, durerile de cap și lipsa de claritate sunt doar consecințele acestor procese.
Începem să fim mai puțin eficienți și creierul nostru nu răspunde așa cum ar trebui, începe să obosească și să producă disconfort în noi. Memoria începe să devină mai slabă, deoarece creierul fără somn nu poate stoca informațiile așa cum ar trebui.
Chiar și dorința sexuală și calitatea performanței sunt afectate, atât la bărbați, cât și la femei.
Lipsa somnului expune mai mult persoanele la riscul de depresie, motiv pentru care este foarte important să dormi cel puțin 6 ore pe noapte. De asemenea, puțin somn conduce la producerea excesiva de cortizol, cunoscut sub numele de hormonul stresului. Acest hormon cauzează probleme la nivelul pielii și metabolismul ca rezultat creșterea în greutate, cearcănelor și deteriorarea colagenului.
Lipsa somnului afectează funcționarea peptidelor de reglementare a senzației de foame, care în condiții de stres duce la un consum excesiv de alimente și, în mod special a zahărului.
Alte riscuri care se pot prezenta în lipsa unei odihne corecte : atacurile de cord, aritmii cardiace, hipertensiune arterială, diabet zaharat, stop cardiac și alte patologie la fel de grave.
Din cauza vieții și a problemelor știm cu toții că nu ușor să obținem suficient timp de somn și odihnă. Dar este absolut necesar să ne tăiem cel puțin 6 ore din ziua noastră și să ne odihnim bine pentru a avea o viață mai sănătoasă.
Te-ar putea interesa și Alergiile de primăvară. Care sunt cele mai frecvente simptome şi cum le tratezi
Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24
Urmărește pagina noastră de Facebook