Din Irak până în Bolivia: ce se întâmplă în lume în afară de epidemia de Coronavirus

În ciuda dominării primelor pagini, epidemia de coronavirus nu este singurul fapt relevant. Iată o imersiune în știrile internaționale ale zilei: Coronavirus: pentru prima dată numărul morților în lume a depășit China. Potrivit Universității Johns Hopkins, decesele în afara Chinei au ajuns la 3.241. 30% din decese au avut loc în Italia.

IRAQ – Statele Unite și Iranul s-au întâlnit din nou în Irak. Ostilitățile continuă să se aprindă la câteva luni după escaladarea care a dus la uciderea generalului Qassem Soleimani. Miercuri, 11 martie, 15 rachete Katyusha au fost lansate împotriva bazei Taji, care este irakiană  dar găzduiește și personalul occidental. Doi americani și un englez au fost uciși și, dacă nu ar fi fost pentru marea criză globală a Coronavirusului, poate că reacția Washingtonului ar fi fost mult mai grea.

FRANȚA – În Franța, a avut loc primul  tur de scrutin la alegerile locale. Duminică 15 martie, în ciuda situației de urgență provocată de epidemia Coronavirus, în Franța au avut loc primul tur de alegeri municipale în aproximativ 35 de mii de municipalități și  în unele orașe importante precum Bordeaux, Marsilia, Nisa, Lyon, Toulouse, Lille, Montpellier, dar și la Paris.

GRECIA – Incendiu în tabăra de refugiați Moria . Un incendiu, izbucnit astăzi în tabăra Moria de pe insula Lesbos, a provocat moartea unui copil și a semănat panică și frică în rândul oamenilor. Echipele MSF din clinica din afara terenului oferă asistență medicală și sprijin psihologic persoanelor implicate. Marco Sandrone, șeful proiectului MSF din Lesvos: „Câte alte tragedii va trebui să vedem înainte de a evacua oamenii din acest iad?”

Citește și Invaziile maimuțelor violente au împins India să construiască prima închisoare din lume pentru maimuțe delincvente

SYRIA – Încetarea focului între Rusia și Turcia se menține în provincia Idlib. Joi, 5 martie, președinții Rusiei și Turciei au convenit pentru o armistiție în provincia Idlib, Siria, cu scopul de a opri escaladarea suplimentară a violenței care caracterizează 2020 în țară și care a intrat acum în al zecelea an de război. Până în prezent, armistițiul ține, în ciuda luptelor episodice, dar analizând harta acordului, ne dăm seama cât de mult situația nu reprezintă o evoluție în comparație cu acordurile din trecut, cu forțele președintelui Bashar al-Assad dornic să își exercite avantaj în una dintre ultimele enclave rebele rămase în țară. “Situația din Idlib este îngrozitoare”, a scris activistul politic sirian Oula Alrifai în weekend. „Un milion de civili au fost nevoiți să fugă din casele lor în ultimele trei luni. Taberele supraaglomerate au forțat pe mulți să trăiască în aer liber, expuși vremii dure de iarnă în  care unii copii au murit înghețați. Alții mor de foame “.

BOLIVIA – Bolivia se gândește la alegerile prezidențiale din mai. Bolivia, după lovitura de stat care a depus președintele legitim al Republicii, Evo Morales, s-a cufundat în haosul instituțional și social. Președintele Morales a fugit mai întâi în Mexic și mai târziu în Argentina, pentru a-și garanta propria siguranță și cea a familiei sale. Cu toate acestea, noile alegeri prezidențiale și parlamentare au fost stabilite   câteva zile pentru 3 mai 2020.

AFRICA – ciuma lăcustelor lovește cornul Africii. Săptămâna trecută, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a avertizat că în Cornul Africii încep să se formeze roiuri de sute de miliarde de lăcuste. Guvernele din Etiopia și Kenya lucrează la crearea unei flote suficiente de avioane capabile să lovească roiuri cu pesticide. Între timp, știrile despre nenumărate acri de culturi aruncate de mișcarea de lăcuste.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.