De la o mină abandonată plină de lilieci până la laboratorul de la Wuhan: o anchetă reconstruiește calea ciudată a Covid-ului începând din 2012

Există o poveste ciudată care leagă moartea misterioasă a 3 mineri în 2012 și laboratorul Wuhan în centrul controverselor și suspiciunilor după izbucnirea epidemiei Covid-19. Această poveste a fost publicată de  Sunday Times. Potrivit anchetei, virusul care circulă în fiecare parte a lumii ar putea avea originea încă din 2012, într-o peșteră din provincia Yunnan, în sud-estul Chinei. Acolo în august 2012, șase lucrători au fost trimiși să curețe mina abandonată Tongguan. În peșteră, muncitorii găsesc lilieci, șoareci și își completează misiunea făcându-și drum prin nămolul și excrementele liliecilor.

Este posibil ca și coronavirusul să fi circulat ani de zile până sa se transforme în pandemie

Câteva zile mai târziu, cei șase lucrători se îmbolnăvesc de pneumonie și trei dintre ei mor. Așa că un grup de oameni de știință conduși de Shi Zhengli, virologul a poreclit „femeia liliacului” pentru experiența sa excelentă în studiul acestor mamifere, intră în peșteră pentru a lua probe de scaun de la peste 200 de lilieci și a le analiza în laborator pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu cei 6 mineri. Echipa analizează eșantioanele și descoperă că jumătate dintre lilieci erau purtători de Coronavirus și unii aveau mai mult de un gen în același timp. Aceste studii au fost ilustrate de virologul Zhengli în cercetarea „Coexistența mai multor coronavirusuri în diferite colonii de lilieci într-o mină abandonată”, în care expertul explică că dintre diferitele secvențe genetice extrapolate din lilieci, două au fost din genul care a provocat Sars  în 2003, în timp ce unul era un nou Coronavirus clasificat ca RaBtCoV / 4991 și destul de similar cu Covid-19 de astăzi.

„Atenție la acel laborator”, au atenționat experții americani din Wuhan în 2018

Dar ce leagă agentul patogen extras dintr-un liliac dintr-o peșteră din provincia Yunnan de laboratorul Wuhan?   În 2018, de fapt, laboratorul Wuhan este finalizat și tocmai aici expertul și echipa ei aduc probele prelevate, inclusiv RaBtCoV / 4991, pentru a-i studia comportamentul. Cum Covid-19 „a prins viață” și s-a răspândit rapid în toată lumea, pornind chiar de la Wuhan, rămâne astăzi un mister.

Este posibil ca un animal sălbatic, celebra gazdă intermediară identificată de mulți ca pangolină, provenind din sud-estul Chinei, să ajungă apoi pe piața capitalei Hubei dând naștere epidemiei? Sau poate unul dintre oamenii de știință de laborator s-a infectat accidental, poate asimptomatic, în timpul experimentelor și a răspândit în mod involuntar noul Corornavirus? Întrebări la care nu există răspunsuri și care, în lumina acestei noi investigații, nu fac decât să crească îndoieli și incertitudini.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Instragram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.