De ce țările bogate sunt atât de vulnerabile la Covid-19 ? A trecut aproape un an a trecut de la răspândirea pandemiei, iar cercetătorii, între timp, au reușit să identifice numeroși factori care pot crește șansele unei persoane de a muri din cauza Covid-19. Acestea includ hipertensiunea, diabetul și obezitatea.
Dar există o altă variabilă care își asumă o importanță mai mare: îmbătrânirea demografică . Dorind să estimeze vulnerabilitatea unei țări față de Covid-19 și bazându-se doar pe structura de vârstă a populației, The Economist a ajuns la o concluzie neașteptată : virusul este de zece ori mai mortal în Italia decât în Uganda.
Citește și Tanzania anulează sărbătoarea națională și folosește fondurile pentru construirea unui spital
Oamenii în vârstă de 60 de ani, de exemplu, sunt de două ori mai predispuși să moară din cauza Covid-19 decât cei de 50 de ani. În practic, probabilitatea de a muri din cauza bolii se dublează aproximativ la fiecare opt ani. Acest lucru explică de ce țările mai în vârstă și mai bogate s-au descurcat mai rău decât s-ar fi așteptat în pandemie, în comparație cu cele mai tinere și mai sărace.
Cu toate acestea, imediat după izbucnirea epidemiei, părea destul de evident că țările africane, de exemplu, vor fi devastate de virus, în principal din cauza lipsei infrastructurii spitalicești. Dar, după luni – chiar dacă este necesar să se ia în considerare fiabilitatea modestă a statisticilor publicate de autoritățile din țările sărace – lucrurile nu par să fi fost așa.
Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24
Urmărește pagina noastră de Twitter, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit