Cutremurele, alarma geologilor: “În Atlantic, pământul se deschide”

Cutremurele și tsunami-urile sunt generate de contactul dintre două plăci tectonice, plăcile africane și cele eurasiatice. Cu siguranță nu este o noutate, iar țările care se învecinează cu Mediterana cunosc acest lucru foarte bine. De-a lungul secolelor și mileniilor, în Marea Mediterană au avut loc multe cutremure distructive, cum a fost în strâmtoarea Messina în 1908 (magnitudinea 7.2 în urma căruia s-a produs un un tsunami  în care au murit  cel puțin 100 de mii de persoane și întregi orașe au fost distruse).

De mult timp se credea că punctul de frecare maximă dintre cele două plăci se găsea tocmai în Marea Mediterană, dar studiile unor geologi portughezi au descoperit  o situație și mai îngrijorătoare . Punctul cel mai mare de contact dintre plăcile eurasiatice și cele africane s-ar găsi în Marea Mediterană, ci mai departe  spre vest, în Oceanul Atlantic, aproape de coastele sudice ale Portugaliei.

Citește și Imagini sfâșietoare: o koala își acoperă fața când își vede prietenul mort

Aici, potrivit oamenilor de știință, ar exista o primă dovadă ale unei cruste de pământ rupte.

Potrivit BBC, teza de doctorilor portughezi ar explica, de asemenea, două evenimente seismice impresionante: cea din 1755, cunoscută sub denumirea de Marele cutremur de la Lisabona (cea mai violentă înregistrată vreodată în Europa, cu o magnitudine estimată de 8,7 și peste 100 de mii de victime); cea din 1969, cunoscută sub denumirea de cutremurul de la Cabo San Vicente (magnitudinea 8, care a avut loc departe de coastă, dar cu date incerte privind numărul real de victime, datorită și știrilor ascunse de dictatura salazaristă care a condus țara la vremea respectivă).

Citește și : “God of chaos”, asteroidul care se apropie de Pământ îngrijorează pe cei de la Nasa

Până în prezent, fenomenele seismice au apărut într-o zonă în care aparent nu au existat vulcani  activi. Cu toate acestea, Joao Duarte, un geolog marin la Universitatea din Lisabona, a dezvăluit într-o conferință de la Viena existența unei câmpii abisale, situată în apropierea liniei de rupere care separă Azore de Gibraltar. În acest moment, cele două plăci s-ar converti prin subducție și acest lucru ar explica prezența fenomenelor seismice violente. Cu toate acestea, Joao Duarte a vrut să evite alarmarea în timpul prezentării rezultatelor studiului pe care l-a prezentat:

Citește și : Și-a violat fiica de 14 ani: tată condamnat la închisoare pe viață

“Subducția este un proces care are loc în faze foarte lungi, de până la cinci milioane de ani și este probabil ca acest fenomen să poată continua următorii 10 milioane de ani. Vă pot spune doar un lucru: trebuie să vedem această descoperire ca fiind una pozitivă. Cu cât cunoaștem mai bine cauzele cutremurelor, cu atât mai bine vom ști cum să ne apărăm. Nu trebuie să ne speriem, aceste fenomene au loc și nu ne putem face decât să evităm consecințele catastrofale “.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram  

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.