Craterul cauzat de ultimul asteroid mare care a lovit Pământul găsit în Laos

După mai mult de un secol de cercetări, locul în care ultimul mare asteroid a lovit Pământul în urmă cu aproximativ 790.000 de ani, a fost aproape sigur identificat . Craterul rezultat din impactul catastrofal ar fi îngropat sub platoul vulcanic Bolaven în Laos , un stat în Asia de Sud – Est se invecineaza China, Vietnam, Cambodgia, Thailanda și Myanmar (Birmania). Potrivit calculelor oamenilor de știință, coliziunea de aproape 2 kilometri cu „ roca spațială ” a devastat totul pe o rază de aproximativ 500 de kilometri, lăsând un crater de 13 kilometri lățime și 17 kilometri lungime.

Locul impactului nu este vizibil la suprafață, deoarece a fost acoperit de lavă zeci de mii de ani în urmă, dar datorită investigațiilor geofizice, stratigrafice, geochimice și geocronologice, oamenii de știință care au scris studiul sunt practic siguri de poziția sa. Acest lucru a fost determinat de o echipă internațională de cercetare condusă de cercetători de la Universitatea de Tehnologie Nanyang din Singapore, care au colaborat îndeaproape cu colegii de la Departamentul de Științe Geologice de la Universitatea Wsiconsin-Madison, Ministerul Energiei din Vietnam și Ministerul Mediu și resurse naturale din Thailanda.

Oamenii de știință, conduși de profesorul Kerry Sieh de la Singapore Earth Observatory, urmăreau urmele posibilului impact al asteroidului studiind așa-numitele tectite, obiecte sticloase de culoare închisă care se formează atunci când un asteroid mare lovește Pământul.

Roca, în urma coliziunii, se topește din cauza temperaturilor și presiunii foarte ridicate, în timp ce energia cinetică o proiectează în cer iar când cade înapoi pe pământ, se răcește și devine tectite. Analiza acestor descoperiri a ajutat în trecut să găsească alte cratere mari pe Pământ, dar tektitele legate de impactul de acum 790.000 de ani nu au furnizat indicații clare deoarece asteroidul a aruncat resturi care au acoperit 10% din suprafața pământului între sudul Chinei și Australia, afectând, de asemenea și întinderi mari de ocean.

“Studiul nostru este primul care a reunit atâtea linii de dovezi, variind de la natura chimică a tectitelor până la caracteristicile lor fizice, până la măsurători ale gravitației și vârstei lavei care a îngropat craterul”, a declarat profesorul Sieh potrivit CNN .

Cunoașterea caracteristicilor și poziției acestui crater, explică oamenii de știință, este utilă și pentru a înțelege care ar putea fi posibilul dezastru în urma unui impact cu un potențial asteroid. Detaliile cercetătorilor au fost publicate in revista științifică PNAS.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.