Coronavirusul este în curs de desfășurare, dar iată cum s-a încheiat acum 100 de ani cu spaniola

Gripa spaniolă a fost cea mai gravă catastrofă a secolului XX.  Cu 100 de ani înainte de Coronavirus, umanitatea a reușit să învingă o altă epidemie: gripa spaniolă .

Spaniola a fost cea mai grea catastrofă a secolului XX. Deși, din păcate, statisticile vremii nu erau fiabile, astăzi se crede că a ucis între 50 și 100 de milioane, pentru o populație mondială care la vremea respectivă era puțin sub 2 miliarde. Acesta a infectat 500 de milioane de oameni, inclusiv locuitorii insulelor îndepărtate din Pacificul și Oceanul Arctic. Pentru a ne face o idee, numărul de decese cauzate de primul război mondial, care s-a încheiat atunci, a fost mult mai mic: 17 milioane. După ce a afectat întreaga planetă, putem vorbi de o pandemie.

Gripa spaniolă a fost prima pandemie modernă cauzată de virusul H1N1, un subtip de  virusul gripei.

A început în primăvara anului 1918, în timpul Primului Război Mondial, și a atins apogeul în toamna aceluiași an. Unii cercetători cred că își are originea în Statele Unite prin mutarea în restul lumii cu trupele americane. Alții au în vedere ipoteza unui focar inițial în nordul Franței, în Etaples.

Contaminarea a avut loc mai ales prin nave și a ajuns și în cele mai îndepărtate locuri de pe glob. Puținele zone care au fost cruțate au fost insula Sfânta Elena, unde a fost exilat Napoleon, o altă insulă din delta Amazoniei, Antarctica și parțial Australia care a suferit doar ultima dintre cele trei valuri ale gripei spaniola.

Ei au numit-o „spaniolă” pentru că existența sa a fost relatată pentru prima dată doar în ziarele spaniole, întrucât Spania nu a fost implicată în primul război mondial, iar presa sa nu a fost supusă cenzurii de război.

Covid și grupurile de sânge. Iată care grup de sanguin riscă mai puțin

Dacă majoritatea epidemiilor de gripă au afectat întotdeauna pacienții vârstnici sau au slăbit aproape exclusiv, gripa spaniolă au afectat în principal tineri, anterior sănătoși. Bolnavul devenea cianotic  și tușea sânge. Oamenii au murit în câteva zile. Printre victimele gripei spaniole s-au numărat pictorii Egon Schiele și Gustav Klimt, sociologul Max Weber și poetul Guillaume Apollinaire. Frederick Trump, bunicul președintelui Statelor Unite, Donald Trump, a murit și el.

Gripa spaniolă a fost pandemia care a schimbat lumea.

Cu toate acestea, dacă întrebați pe cineva care a fost cea mai grea catastrofă a secolului XX, ei vor răspunde „războiului”. Este incredibil cum a fost uitată o catastrofă de această amploare…

Gripa spaniolă și Coronavirusul aparțin a două familii diferite. Covid-19 aparține aceleiași familii ca Sars, în timp ce gripa spaniolă este un virus de tip H1N1 gripă A. Cu toate acestea, toate virusurile pot evolua și schimba, se pot adapta mediului și obstacolelor pe care le întâmpină: devin mai puternice.

Numărul infecțiilor la nivel mondial au ajuns la 19 milioane. OMS: „64% din cazuri au între 25 și 64 de ani”

Acest lucru s-a întâmplat și pentru gripa spaniolă, care a avut o primă fază mai asemănătoare cu o gripă sezonieră destul de agresivă. Iar atunci virusul a mutat și al doilea val a fost cel cu cel mai mare număr de decese. În a treia fază, cea a creșterii economice, cazurile au început să scadă până la dispariția completă a gripei.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.