Coronavirus, liderul nativilor amazonieni Paiakan, a murit

Carismaticul lider indigen al Amazonului, Paiakan, a murit după ce a contractat noul coronavirus, au declarat activiștii pentru protecția pădurii tropicale. Paiakan, care a devenit celebru pentru conducerea luptei împotriva proiectului hidroelectric Belo Monte în anii 1980, a murit într-un spital din Redencao, în nordul Braziliei, a declarat Gert-Peter Bruch, fondatorul grupului de mediu Planet Amazone.

Paiakan,  avea 65 de ani și era  liderul al oamenilor Kayapo. El a făcut alianțe cu alte grupuri indigene, activiști internaționali și celebrități și a fost principalul organizator al mitingului Altamira, o conferință din 1989 care a reunit adversarii proiectului Belo Monte și a reușit să convingă Banca Mondială să retragă finanțarea, deși proiectul a continuat apoi până în 2011. Există o singură pată neagră  în trecutul său, denunțarea unei studente pentru violență sexuală, o acuzație potrivit unora făcută pentru a-l împiedica să lupte împotriva mai marilor puteri care doreau să distrugă pădurile din Amazon.

Brazilia copleșită de Covid. Bolsonaro: „Îmi pare rău pentru victime, dar toți suntem datori cu o moarte”

A fost nominalizat pentru  Premiul Nobel pentru pace și a luptat împotriva planului președintelui brazilian Jair Bolsonaro de a deschide terenurile protejate ale Amazonului pentru agricultură și exploatarea minieră.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter,  Instragram și Odnoklassniki

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.