Coronavirus, de la riscul de sterilitate până la gargara cu clor: topul celor 10 informații false

Dezinformarea și știrile false sunt întotdeauna periculoase, mai ales atunci când se referă la probleme de sănătate. Într-o situație de urgență ca acesta prin care trecem , fluxul de informații false,  pe rețelele de socializare, este deosebit de masivă și se tind ca râia. Recomandarea pe care o adresăm tuturor este să se bazeze pe surse oficiale și certificate, pentru a nu cădea victime unor informații incorecte care alimentează anxietatea și comportamentul inadecvat.

Iată câteva din cele mai absurde știri care circulă pe web:

1. Vă puteți proteja de coronavirus făcând gargară cu înălbitor, luând acid acetic sau steroizi și folosind uleiuri esențiale și apă sărată. Niciuna dintre aceste practici nu se protejează împotriva noului coronavirus și unele dintre acestea sunt periculoase pentru sănătate.

2. Este puțin probabil ca copiii să fie infectați cu noul coronavirus. Copiii nu sunt imuni la noul coronavirus. De asemenea, și ei se pot infecta și pot dezvolta virusul  Covid-19, deși numărul de cazuri la copii este relativ mic

3. Când intrați acasă trebuie să spălați întotdeauna hainele și să vă spălați pe cap. Respecând distanța de un metru față de alte persoane, este puțin probabil ca hainele să poată fi contaminate de viruși într-o cantitate semnificativă. Cu toate acestea, este recomandat să vă agățați haina în cuier și nu oe canapea , pe masă sau pe pat.

4. Tăierea barbei evită infecțiile. Această informație falsă naște  dintr-o interpretare greșită  dedicată siguranței la locul de muncă pentru utilizarea corectă a măștilor.

5. Coronavirusul duce la sterilitate , în special la bărbați . Nu există dovezi științifice conform cărora infecția cu coronavirus provoacă infertilitate masculină sau feminină.

Citește și Coronavirus: ”Când ne vom putea întoarce la viața normală?” Răspunsul epidemiologului

 

6. Dacă te infectezi, îți dai seama.  Covid-19 poate duce, în unele cazuri, la o simptomatologie similară cu cea a altor boli respiratorii, cum ar fi gripa și răceala comună, cu tuse uscată, febră, oboseală; în alte cazuri, se manifestă cu simptome diferite, diaree, hiperemie conjunctivală, dureri de gât, dureri musculare, curgerea nasului , până la dificultăți de respirație și pneumonie. Inițial și, în general, aceste simptome sunt ușoare, de aceea este posibil să nu observați imediat infecția cu Covid-19

7. Există o corelație între noua epidemie de coronavirus și rețeaua 5G. Nu există dovezi științifice care să indice o corelație între noua epidemie de coronavirus și rețeaua 5G. Până în prezent și după multe cercetări, nu s-a evidențiat niciun efect negativ asupra sănătății  de expunerea la tehnologiile wireless.

8. Animalele domestice pot transmite virusul. Nu există dovezi științifice conform cărora animalele domestice, cum ar fi câinii și pisicile, pot contracta noul coronavirus și le pot transmite oamenilor. Ca regulă generală de igienă, însă, vă recomandăm să vă spălați bine mâinile cu săpun după contactul cu animalele, o practică obișnuită de a vă proteja de alte microorganisme care, în schimb, pot fi transmise de la animale la oameni.

9. Noul coronavirus este o tulpină mutant  de virus gripal.  Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care pot infecta omul și transmite diferite boli. Virusul Sars-CoV-2, care cauzează boala numită Covid-19, prezintă unele asemănări cu alte virusuri, dintre care patru pot provoca răceli normale. Când sunt observate la microscop, cele cinci virusuri prezintă o formă similară, care folosesc proteine ​​sub formă de vârf pentru a infecta celulele umane.

10. Cetățenii extracomunitari sunt imuni la epidemie datorită vaccinului împotriva tuberculozei. Vaccinul împotriva tuberculozei nu are nicio legătură cu Coronavirus: TBC se datorează unei bacterii și nu unui virus. Amintiți-vă că bolile pot îmbolnăvi pe oricine, indiferent de etnia lor !

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram  

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.