Copiii curajoși care au adus multinaționalele Nestlé și Mars în fața tribunalelor acuzate de exploatarea copiilor pe plantațiile de cacao

Opt bărbați din Mali au început un proces fără precedent împotriva multinaționalelor de ciocolată: susțin că au fost traficați și obligați să colecteze cacao încă din copilărie.

Industria cacao este dependentă de munca copiilor. La 12 februarie, avocații internaționali pentru drepturi (IRAdvocates) – o organizație pentru apărarea drepturilor omului cu sediul în Washington DC, în Statele Unite – au intentat o acțiune în fața Curții Districtuale a Statelor Unite pentru Districtul Columbia, în contul a opt bărbați din Mali, care susțin că în copilărie au fost înrobiți de traficanții locali, care i-ar fi forțat să treacă granița cu Coasta de Fildeș pentru a-i folosi în recoltarea de cacao pe plantații legate de unele multinaționale, inclusiv Mars , Nestle si Hershey . Celelalte companii menționate sunt Cargill, Mondelēz, Barry Callebaut și Olam.

Este pentru prima dată când o acțiune colectivă de acest tip se desfășoară împotriva multinaționalelor de cacao în fața unei instanțe din Statele Unite. Cei opt în cauză, care sunt acum adulți care locuiesc în Mali și solicită despăgubiri pentru că au fost victime ale muncii copiilor, fără documente, fără plată, fără nicio protecție în ceea ce privește igiena, sănătatea și pentru că au suferit daune emoționale în timp ce se aflau sub controlul ilegal al unor oameni care s-au îmbogățit pe cheltuiala lor.


Folosirea mâinii de lucru a copiilor pentru producerea de cacao și ciocolată, considerată printre cele mai gustoase și mai căutate alimente din lume, este un fenomen destul de răspândit în Africa de Vest. După cum a menționat Institutul de Cercetare NORC de la Universitatea din Chicago , 1,56 milioane de copii au fost folosiți în recolta de cacao din Coasta de Fildeș și Ghana în sezonul 2018-2019. O valoare numerică a crescut cu 14% față de 2015. Dintre aceștia, 1,48 milioane de copii ar fi desfășurat activități cu risc în timpul muncii.

Citește și Viol în masă: în Etiopia femeile suferă violențe sexuale de nedescris (și nimeni nu vorbește despre asta)

Multinaționalele menționate anterior au o lungă istorie de exploatare a copiilor și participă la asocieri în Coasta de Fildeș, unde copiii sclavi sunt angajați în mod sistematic, supuși muncii forțate pentru a produce cacao la prețuri reduse. În 2001, giganții din cacao au semnat Protocolul Harkin-Engle, promițând să pună capăt muncii copiilor până în 2005, dar acum, 15 ani mai târziu, se angajează să reducă utilizarea muncii copiilor cu 70% până în 2025.

Fundația Mondială pentru Cacao , în care aparțin toți inculpații, s-a pronunțat împotriva muncii copiilor sau a oricărei forme de muncă forțată din lanțul de aprovizionare, dar susține că în cele din urmă responsabilitatea revine guvernului Coastei de Fildeș, care nu a fost în stare să rezolve problema traficanților de persoane, să-i aresteze și să-i aduși în fața justiției.

Sursa: : IRAdvocates/NORC

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră dTwitter, Instagram, OdnoklassnikiTumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.