Congo: în minele de cobalt unde copiii lucrează ca și sclavii

În spatele ecranului smartphone-ului cu care citești acest articol, este foarte probabil să fie ascunsă o poveste despre nedreptate și abuzuri, Republica Democratică Congo și minele sale de coltan și cobalt ca protagonist . Da, pentru că în imensul stat african, în fiecare zi mii de copii sub zece ani sunt nevoiți să lucreze ca sclavi pentru a extrage mineralul prețios, pentru a continua  să dureze producția de dispozitive electronice moderne, cum ar fi telefoanele mobile și bateriile pentru mașinile electrice .

Citește și Apocalipsa în Siria: case bombardate, vehicule în flăcări și cadavre pe toate străzile din Idlib

 

Conform unor date culese de Amnesty International lansate în urmă cu câțiva ani în minele de cobalt din Republica Democrată Congo, copii de 6/8 ani lucrează  în fiecare zi ,  exploatați de un sistem caporalato feroce în care se târăsc prin tunelurile înguste pentru a extrage minereul de fier prețios.

Coltan (un amestec natural de columbit și tantalit ) și cobalt (un produs secundar de nichel ) sunt de fapt două elemente indispensabile pentru producția de semiconductori mici și baterii pentru mașini electrice. În ultimii cinci ani, cererea de cobalt singur s-a triplat tocmai datorită creșterii producției de vehicule alimentate cu electricitate.

Citește și ”Paradisul pedofililor”: Gambia, copii vânduți de părinți pe 2 lire sterline

 

În ciuda exploatării evidente a muncii copiilor, care pot lucra chiar zece ore pe zi pentru doar doi dolari , în Republica Democratică Congo sunt industrii precum Glencore , CDM , Randgold și China Molibden, în timp ce alte multinaționale electronice ( Microsoft, Apple și Huawei ) au decis să își deschidă propriile fabrici în apropierea siturilor miniere ale țării africane, pe teritoriul căruia sunt prezente 70% din rezervele globale de cobalt și coltan.

Tocmai împotriva a unora dintre aceste companii ( Apple , Google , Dell , Microsoft și Tesla ), 14 familii congoleze au trimis în judecată să ceară despăgubiri în bani pentru îmbogățirea ilicită, vigilență neglijentă și infuzie intenționată a suferinței emoționale și fizice . Familiile, susținute de asociația Iradvocates, acuză multinaționalele că sunt perfect conștiente de condițiile de sclavie în care muncitorii și copiii au fost nevoiți să lucreze în interiorul minelor.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Instragram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.