Condamnat la moarte pentru o crimă pe care nu a comis-o : liber după 43 de ani de închisoare

Johnny Lee Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost eliberat după 43 de ani de închisoare. Condamnat în 1977 pentru omor, viol și tâlhărie, afro-americanul în vârstă de 63 de ani a spus întotdeauna că nu are legătură cu uciderea Katharinei Wright.

Însă coeficientul său intelectual 65, îl determinase mai întâi să se contrazică, apoi, potrivit anchetatorilor a mărturisit și, în cele din urmă, pe baza celor spuse, a fost condamnat la moarte. Dar pedeapsa a fost evitată doar pentru că, în bază al  coeficientului intelectual executarea unei persoane cu dizabilități mintale este neconstituțională. Descoperirea de probe suplimentare și constatarea discriminării rasiale suferite i-au garantat un nou proces.

Vatican: Elveția furnizează documente privind un enorm scandal financiar

În 2015, proiectul Georgia Innocence (organismul independent al avocaților care asistă condamnații și reușește adesea să analizeze cazurile) reușise să ceară noi teste ADN pe două probe: cravata soțului și cordonul halatului   de baie cu care, potrivit juriului din 1977, Gates o sufocase pe Katarina Wright. ADN-ul găsit era de la cel puțin cinci persoane diferite, dar nu de la Johnny Gates.

Avocații erau aproape să-i obțină libertatea, Gates a acceptat așa-numita „pledoariea lui Alford”: o procedură prin care reclamantul nu își declară vinovăția, dar recunoaște că parchetul a avut suficiente dovezi pentru a-l condamna. Pe baza acordului de pledoarie, Gates a fost condamnat la 40 de ani pentru omor. După 43 de ani s-a întors liber.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter, Instragram  și VK

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.