Comunicat de presă: Poziția Martorilor lui Iehova cu privire la tratamentele medicale

Martorii lui Iehova au o înaltă considerație față de viață și față de caracterul ei sacru. Prin urmare, ei nu-și pun în pericol propria viață sau pe cea a familiilor lor. De aceea, Martorii lui Iehova doresc și caută cea mai bună îngrijire medicală atât pentru ei, cât și pentru familia lor. Când au probleme de sănătate, Martorii lui Iehova apelează la medici și la spitale pentru a primi îngrijirea medicală necesară. Ei folosesc medicamente și tratamente medicale cu scopul de a se însănătoși și de evita îmbolnăvirile. Întrucât fiecare Martor al lui Iehova își prețuiește viața, fiecare decide pentru sine ce tratament medical, ce medicamente și ce îngrijire medicală să aleagă.

La nivel mondial, dar și în România, există medici care sunt Martori ai lui Iehova. Ei sunt specializați în diverse ramuri ale chirurgiei și medicinii și, în calitate de profesioniști și chiar de pionieri în domeniile lor de activitate, ei recunosc valoarea normelor biblice pe care Martorii lui Iehova le respectă. Câteva exemple se găsesc pe site-ul oficial jw.org la următoarele adrese:

 Un chirurg ne vorbește despre credința lui
 O specialistă în chirurgie ortopedică ne vorbește despre credința ei
 O specialistă în nefrologie ne vorbește despre credința ei

Revistele Martorilor lui Iehova prezintă cu regularitate articole bine documentate pe diverse teme medicale. Prezentăm mai jos două exemple:

 Cum să reducem riscul îmbolnăvirii – Treziți-vă!, nr. 6/2016
 Pandemiile – Ar putea lovi din nou? –Treziți-vă!, nr. 22/12/2005

Biblioteca medicală, secțiune a site-lui jw.org, le este deosebit de utilă medicilor de diverse specialități medicale, fiind un compendiu al articolelor medicale de ultimă oră apărute pe diverse site-uri reputate din întreaga lume la care medicii pot avea acces cu mai multă ușurință. Ea poate fi accesată aici: https://www.jw.org/ro/biblioteca-medicala/.

Este greșit să se asocieze refuzul unui tratament medical cu sinuciderea, care este o alegere conștientă de a-ți pune capăt vieții. Ca orice alți pacienți, Martorii lui Iehova refuză unele tratamente medicale, dar le acceptă pe altele. Afirmația că cineva moare sau își pune în pericol viața deoarece refuză un anumit tratament medical, precum transfuzia de sânge, este evazivă și eronată. Aceasta este o abordare simplistă și fără temei a unei situații tragice. Tocmai din acest motiv Martorii lui Iehova caută tratamente medicale de calitate, ei fiind bucuroși că medici competenți aplică cu succes diverse metode de tratament în cazul lor. Potrivit studiilor efectuate de mulți doctori în medicină, se întâmplă foarte rar, sau poate niciodată, ca un pacient să moară pentru că nu i s-a administrat transfuzie de sânge.

Oamenii mor din cauza bolii, a unui traumatism sau a complicațiilor postoperatorii. Iată de ce, datoria etică și legală a medicului este aceea de a nu face rău și de a căuta cea mai bună soluție pentru pacient, indiferent de situația în care se găsește acesta. Un principiu fundamental al îngrijirii medicale de calitate este respectarea dorinței pacientului, adică a autonomiei, a convingerilor și a deciziilor lui. Respectarea drepturilor pacientului concordă cu Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată de ONU. Aceste aspecte juridice au devenit atât de importante, încât încă din 1997 Consiliul Europei a adoptat Convenția privind drepturile omului și biomedicina. În Articolul 5 se spune: „O intervenție în domeniul sănătății nu se poate efectua decât după ce persoana vizată și-a dat consimțământul liber și în cunoștință de cauză”. Articolul vorbește despre conceptul „consimțământului liber”. Acesta subliniază dreptul pacientului de a accepta sau de a refuza un tratament medical (inclusiv transfuzia de sânge).

Pe lângă acestea, principalele drepturi ale pacienților stabilite de către Organizația Mondială a Sănătății sunt:

– dreptul la îngrijiri medicale (articolul 2), ceea ce înseamnă că pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care dispune societatea;

– dreptul la autodeterminare (articolul 13), conform căruia pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și în scris răspunderea pentru decizia sa;

– dreptul la informația medicală (capitolul 2), prin care pacientul trebuie să fie informat asupra stării sale de sănătate.

Aceste drepturi, pe care orice pacient european le are, sunt respectate și de Statul Român care le recunoaște prin Codul Civil, articolele 58, 60 și 64, și prin Legea Drepturilor Pacientului, nr. 46/2003, capitolele III și VI. În plus, în Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor din România (ale cărui principii sunt valabile în orice țară europeană), în capitolul 1, articolul 2, se arată clar că medicii își iau angajamentul să își desfășoare întreaga activitate medicală fără să facă niciun fel de discriminare în ce privește tratamentul medical pentru care optează un pacient. De asemenea, în capitolul 4, articolul 21, se mai spune că: „Medicul trebuie să fie un model de comportament profesional și etic, fiind în permanență preocupat de creșterea nivelului său profesional și moral, a autorității și prestigiului profesiunii medicale.

Comportamentul profesional implică, fără a se limita, preocuparea constantă și permanentă a medicului pentru aflarea, pe orice cale, inclusiv prin intermediul formelor de educație medicală
continuă, a celor mai noi descoperiri, procedee și tehnici medicale asimilate și agreate de comunitatea medicală”. Un alt aspect demn de luat în considerare este articolul 22, unde una dintre faptele contrare principiilor fundamentale ale exercitării profesiei de medic este „abandonarea unui pacient fără asigurarea că acesta a fost preluat de o altă unitate medicală sau un alt medic ori că beneficiază de condiții adecvate situației în care se află și stării sale de sănătate”.

Tot în Codul de Deontologie Medicală, la capitolul 3, articolele 17-19, se mai menționează că medicul este obligat să păstreze secretul profesional. El trebuie să acționeze în acord cu dreptul legal al fiecărei persoane la respectarea vieții sale private din punctul de vedere al informațiilor privitoare la sănătatea sa. Martorii lui Iehova sunt bucuroși că medicii din România și din străinătate le respectă aceste drepturi și că între ei și medicii ce le acordă îngrijire medicală există relații de cordialitate și de bună comunicare. În plus, medici cu experiență au înțeles că, dacă nu-i pot satisface pacientului dorința de a nu i se administra un anumit tratament medical (de exemplu, transfuzie de sânge), trebuie să-l recomande unui coleg sau unui centru medical care folosește o alternativă la acel tratament.

Și în România, multe situații critice au fost soluționate astfel deoarece medicii înțeleg poziția Martorilor lui Iehova și le oferă îngrijirea medicală de cea mai înaltă calitate.

Biroul de Informaţii Publice

Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”

021 302 75 03, (+4) 0770 438 444

birouldeinformatiipublice.ro@jw.org

Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.