„China are informații ascunse despre virus”: documentele secrete ale OMS acuză Beijingul

China a întârziat în dezvăluirea datelor coronavirus și în unele cazuri a ascuns-o. Este rezultatul unei anchete a Associated Press , publicată pe site-ul său web și bazată pe documentația confidențială a liderilor agenției ONU. Ancheta ar exonera rândurile Organizației Mondiale a Sănătății.  Președintele SUA Donald Trump, l-a acuzat pe  Tedros Adhanom Ghebreyesus , fostul ministru al Sănătății din Etiopia, care a devenit directorul general al Organizației, că a fost o marionetă în mâinile Beijingului, și a redus finanțarea americană către organizație la jumătatea lunii aprilie, în mijlocul unei pandemii (450 milioane dolari).

Din documentele, care apar după ce președintele chinez Xi Jinping a reiterat actualitatea informațiilor furnizate OMS, rezultă un fundal foarte diferit din laudele publice făcute de organizație față de Beijing. Conform reconstrucțiilor  Organizația Mondială a Sănătății ar fi fost „frustrată” de comportamentul adoptat de China. După ce coronavirusul a fost descoperit pentru prima dată în țara asiatică, oamenii de știință chinezi au început să-l studieze pentru a-l identifica.

OMS a lăudat public transparența Chinei , mulțumindu-i pentru „informarea” imediată a secvenței virusului cu lumea întreagă. Însă din ceea ce a denunțat AP , Beijingul ar fi ținut secretul genomului mai bine de o săptămână . Oamenii de știință chinezi, datorită experienței acumulate cu alte epidemii, pornind de la SARS au putut începe imediat o examinare genetică a virusului, esențială pentru combaterea infecției.

Anonymous dezvăluie o altă versiune al morții prințesei Diana

Dar dacă OMS a continuat public să felicite China pentru rapiditatea comunicațiilor, înregistrările întâlnirilor interne pe toată luna ianuarie, e-mailurile și interviurile obținute de la agenția AP arată că oficialii se tem că China nu împărtășește suficiente informații pentru evaluarea riscului prezentat de noul virus. Iar aceste întârzieri au provocat decese în întreaga lume.

În practică, prezența coronavirusului în Wuhan a fost constatată pentru prima dată la 27 decembrie 2019 de către Vision Medicals, un centru privat chinez, și apoi din nou de alte laboratoare private sau publice, cum ar fi centrul de stat pentru boli infecțioase. Dar aceste informații nu au fost împărtășite comunității științifice internaționale, atât de mult încât  la 5 ianuarie 2020, OMS a declarat că nu există riscuri de transmitere de la om la om.

Între timp, însă, virusul s-a răspândit. Dar poate și acesta este punctul central al anchetei, ONU și agențiile sale nu au avut pârghiile necesare pentru a solicita informațiile de care aveau nevoie din țările membre.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter, și VK

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.