Cernobâl, după 34 de ani au fost publicate documentele secrete care aruncă lumina asupra dezastrului

Au trecut 34 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobâl care a ținut Europa în suspans.

Clasificat de nivelul 7, cel mai mare dezastru nuclear existent care a avut loc la 26 aprilie 1986 revine în dezbatere. La vremea respectivă, oficialii Uniunii Sovietice au încercat să îngroape adevărul despre ceea ce s-a întâmplat când a explodat un reactor din fabrica de lângă Pripyat.  Mii de oameni au murit în urma acelui accident: atât în ​​zilele următoare exploziei reactorului 4 de la Cernobâl , cât și din cauza intoxicațiilor cu radiații sau a condițiilor legate de radiații după ceva timp.

Arhivele acelui dezastru oribil au fost acum publicate într-o carte publicată de serviciul secret ucrainean, SBU. Apare astfel reconstrucția unui număr incredibil de erori de construcție, accidente și întreruperi de urgență în uzină între deschiderea sa în 1971 și ziua dezastrului. De atunci instalația (care a rămas parțial în funcțiune până în 2000) a fost înconjurată de o zonă de interdicție din cauza riscului de radiații. Oficialii -potrivit Daily Star – au prezentat cartea chiar în zona de excludere de la Cernobâl din jurul zonei de dezastru.

Kenya, un misionar în vârstă de 61 de ani, a violat fetițele din orfelinat: soția sa dădea contraceptive victimelor

Centrul de presă al SBU a declarat într-un comunicat: „Această colecție conține 229 de documente, majoritatea fiind publicate pentru prima dată. Unele dintre acestea susțin că accidentul a avut loc chiar înainte de aprilie 1986. Directorul arhivei statului SBU, Andriy Kohut, a declarat: „Printre documentele incluse în noua carte, există rapoarte despre incidentele care au avut loc în 1986, o transcriere a conversațiilor telefonice la centrala nucleară de la Cernobâl în noaptea de 26 aprilie, o copie a primului raport de accident, informații despre începerea investigației și construcția reactorului. ”

“Deși au trecut mai mult de 30 de ani, o asemenea tragedie masivă nu poate fi uitată”, a spus Valeriy Seyda, primul director general adjunct al centralei nucleare din Cernobâl. Chiar și astăzi, nivelul de alertă din jurul uzinei este ridicat și teama revine”.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Instragram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

 

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.