Cea mai mare cascadă din Ecuador a dispărut

Cea mai mare cascadă din Ecuador, cea din San Rafael, situată în rezervația ecologică Cayambe Coca, nu mai există . A fost o atracție turistică care a atras mii de oameni în fiecare an. Acum apa nu mai precipită de la cei 150 de metri în căderea spectaculoasă din cauza unei găuri mari în pământ creată în amonte de poteca râului și care a generat trei cursuri și alte trei cascade mai mici.

Cascada San Rafael a fost situată la granița dintre provinciile Napo și Sucumbíos, între lanțul montan Andin și regiunea Amazon, la confluența râurilor Quijos și Salado. Potrivit Ministerului Mediului, o alunecare  de teren care ar fi schimbat cursul râului, provocând o prăbușire a zidului stâncos care ar fi fost cauzată de ploi abundente care au lovit zona în primele zile ale lunii februarie a anului trecut.

Un presupus clarvăzător susține că a prezis pandemia coronavirusului: ”Este începutul sfârșitului lumii”

Există însă diferite ipoteze: unii spun că zona are o activitate seismică și vulcanică semnificativă, iar alții  indică influența hidrocentralei din apropiere, inaugurată în 2016, situată în amonte.

„O cascadă care a existat de mii de ani nu se prăbușeste întâmplător la câțiva ani după deschiderea unui proiect hidroelectric. Acestea sunt procese scrise însunt în articole științifice în care există suficiente dovezi că un baraj poate provoca astfel de efecte asupra unui râu “, a declarat Emilio Cobo, coordonatorul programului apelor din America de Sud la Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram  

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.