Cea mai mare activistă care a luptat împotriva infibulării și mireselor copiilor A MURIT

Bogaletch Gebre , cunoscut sub numele de Boge a murit la vârsta de  66 de ani. A fost o rebelă. A fost o feministă. O războinică pașnică care  a luptat toată viața împotriva nedreptăților  femeilor, de la violența domestică la mutilarea organelor genitale feminine, ca să nu mai vorbim de tristul fenomen al mireselor fetițe..

Știa bine situația pentru că o trăise personal, infibulată la 12 ani . Dar, spre deosebire de multe alte femei, a decis să ridice capul și să lupte pentru drepturi, fondând o organizație non-profit în 1997, KMG Etiopia , care  i-a anunțat moartea în Los Angeles, California pe 2 noiembrie 2019.

Născută într-o familie de fermieri din satul Zata, districtul Kembatta, a învățat să citească în secret. Apoi a câștigat o bursă care i-a permis să ajungă la un internat din Addis Abeba, apoi să se mute în Israel pentru a studia microbiologia și fiziologia. Ulterior a reușit să se aleagă pentru un master la Universitatea din Massachusetts și apoi pentru un doctorat în epidemiologie la Universitatea din California.

Aici a fondat KMG, împreună cu una dintre cele două surori, Fikirte Gebre, al cărui nume nu este întâmplător, ci înseamnă „ Kembatti Mentti Gezzimma ” sau „ Femeile din Kembatta luptă împreună ”. El a construit un centru de sănătate pentru mame și copii, o școală de formare profesională, o bibliotecă, un centru de resurse comunitare, o casă pentru dialogul femeilor și un program de prevenire și control al sensibilizării HIV / SIDA.

Drama bebelușilor. Îngropate de vie pentru s-au născut fetițe

Lupta împotriva discriminării și a inegalității de gen a devenit apoi punctul principal al activităților sale, iar eforturile nu au fost în zadar, deoarece ONG-ul a obținut multe rezultate cu o mare scădere   a ratei mutilării genitale feminine: de la 100% în 1999 la 3% în 2008.

În ceea ce privește infibularea, el a declarat:

„Ei numesc îndepărtarea practică a murdăriei. Spun că va menține femeia curată. Însă sensul său real este de a face o tânără docilă și ascultătoare și de a-i controla sexualitatea. Când această tortură mi-a fost făcută și mie era să mor din cauza hemoragiei.”  mi-a căzut, aproape că am murit de sângerare. ”

Mulțumim Boge pentru ceea ce ai făcut, pentru curajul tău, pentru setea ta de dreptate, moartea ta ne întristează, dar știm că ceea ce ai făcut pentru lumea feminină nu va muri niciodată.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.