Ce este ”Qat ”, drogul pe care pe care il consuma doua milioane de copii pentru a evita foamea

Ce este Qat, drogul pe care pe care il consuma doua milioane de copii pentru a evita foamea

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de 2 milioane de copii yemeniți se droghează în fiecare zi pentru a învinge oboseala de o viață plină de foamete și de război. Efectele sunt  devastatoare asupra creșterii și sănătății:dependență, slăbește corpul, provoacă tumori letale și atacuri de inimă.

Gavage, ritualul în care fetele sunt obligate să se îngrașe pentru a fi pe plac bărbaților

Yemenul nu este doar devastat de război și de foamete. Pentru a închide acest cerc devastrator , milioane de oameni intră în dependență și sunt uciși de cel ce se cheamă  Qat. Qat este o plantă originară din regiunile de est ale Africii, cum ar fi Etiopia și Somalia, dar este  răspândită și în Peninsula Arabică, în special în Yemen. Frunzele acestei plante conțin un alcaloid cu acțiune stimulatoare care generează euforie și stări de excitare, ca o substanță amfetamină și psihotropă. Organizația Mondială a Sănătății a interzis-o în 1973, clasându-l drept un drog precum cocaina, scrie CNN.

Tragedie pentru doi părinți: le moare bebelușul, dar sicriul este plin de gunoaie

Efectele drogului Qat

 

Odată ce frunzele Qat sunt mestecate, ele sunt ținute sub obraji. Cu trecerea orelor, substanța este absorbită și intră în sânge. Efectul incitant are loc după două sau trei ore de la administrarea acestuia și durează aproximativ două ore poi efectul încet încet diminuează. În faza de vârf, substanța inhibă foametea și oboseala și se te face să te simți puternic. Ca și alte substanțe, Qat generează și dependență, chiar dacă într-o formă limitată, iar după ce trece efectul te simți obosit, fărp forțe dornic să obțină o altă doză de Qat, dar în cantități mai mari.

Numărul persoanelor care folosesc acest drog raportate de Organizația Mondială a Sănătății sunt înfricoșătoare : 90% dintre adolescenți folosesc în mod regulat QAT, iar 73% dintre femei. Acestea sunt persoanele care au o dependență totală. De-a dreptul înspăimântător este faptul că, potrivit OMS, 20% dintre copii mestecă zilnic acest drog: dintr-o populație totală 13 milioane cu vârsta sub 15 ani,  2 milioane și jumătate sunt copii care se droghează în fiecare zi.

De Marius Oprea

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.