Cât de mult rămâne Covid-19 pe suprafețe? De la 4 la 72 de ore, rezultatele cercetărilor științifice

În timp ce părerile se împart tot mai mult despre durata de viață al Covid-19 ( 9 zile) există este o cercetare științifică care oferă primele date reale privind esistența sa pe suprafețe : până la 4 ore pe cupru, până la 24 ore pe carton și până la 72 ore pe plastic și oțel. Un grup de cercetătpri coordonat de American National Institutes of Health (Nih) a experimentat acest lucru  în laborator, cu participarea Universității din Princeton și a Universității din California.

Rezultatele sunt publicate pe MedRxiv , site-ul care vă permite să distribuiți articole medicale științifice care încă nu au fost revizuite înainte de a fi publicare într-un jurnal oficial. Multe întrebări despre virusul SarsCoV2 au fost deja disponibile în februarie, când un studiu publicat în The Journal of Hospital Infection a subliniat că alte coronavirusuri umane (cum ar fi cele ale lui Sars și Mers) au ar fi putut rezista  până la 9 zile pe metal, sticlă și plastic.   Pentru a verifica dacă același lucru a fost valabil și pentru noul coronavirus, cercetătorii au observat virusul într-un  laborator specific pentru a evalua rezistența în timp pe diferite suprafețe (ceva diferit de transmisibilitatea prin contact).

Citește și Coronavirus, oamenii de știință : „Vaccinul testat pe cobai dă rezultate încurajatoare”

Ei au descoperit că virusul rămâne activ până la 4 ore pe cupru și până la 24 de ore pe carton. Vitalitatea sa se extinde chiar și până la 72 de ore pe plastic (polipropilenă) și oțel inoxidabil, materiale care, din fericire, sunt mai ușor de curățat și dezinfectat. Studiul anterior al coronavirusurilor „vărului” a evidențiat de fapt modul în care se pot confrunta cu ajutorul dezinfectanților cu etanol 62-71%, peroxid de hidrogen 0,5% sau hipoclorit de sodiu 0,1%.

După ce au evaluat rezistența SarsCoV2 pe suprafețe, cercetătorii americani au mers și mai departe: au pulverizat virusul sub formă de aerosoli într-un mediu închis, verificând că acesta poate rămâne suspendat în aer până la 3 ore. Studiul a fost realizat în condiții stabilite în laborator, care nu reflectă  lumea reală, pentru care o notificare recomandă că aceste rezultate nu demonstrează că este posibilă prinderea virusului printr-o simpla respirație într-un mediu în care o altă persoană a fost infectată.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.