Canada dezvăluie numele și restabilește demnitatea celor 2.800 de copii indigeni uciși în timpul programelor de reabilitare

După mai bine de un secol de la nașterea programelor de reabilitare, Canada a restabilit demnitatea copiilor indigeni care au murit în circumstanțe șocante în școlile rezidențiale, dezvăluind numele a 2800 de copii din cei peste 4.000 uciși în perioada de studiu.

Centrul Național de Cercetare pentru Adevăr și Reconciliere al Universității din Manitoba a efectuat cercetări de aproximativ zece ani pentru a face lumină asupra acestei pagini dramatice din istoria canadiană. O poveste înfiorătoare care vede 150.000 de copii indigeni ca protagoniști smulși din familiile lor și obligați să urmeze programe de reeducare pentru a se conforma culturii occidentale.

Copiii, aparținând triburilor inuite, Métis și Primele Națiuni, au fost luați de la părinți când aveau doar patru ani și plasați în internatele unde erau obligați să urmeze un program de educație și reeducare. În perioada de studii nu li s-a permis să vorbească limba lor și erau obligați să se conformeze culturii canadiene prin abuzuri mentale, fizice și sexuale. Mulți dintre copii nu s-au întors niciodată acasă și au murit în circumstanțe neclare.
Tragedia genocidului autohtonilor din Canada a ieșit la iveală datorită unei cărți publicate în 1922 de Peter Bryce, care a relatat violența suferită de indienii canadieni. Totuși, ultima reședință scolastică a fost închisă în 1996, cu puțin peste douăzeci de ani în urmă.

Genocidul ascuns: peste o mie de femei indigene abuzate și ucise, raportul care rușinează Canada

Astăzi, în sfârșit, cele 2800 de victime ies din anonimat.  Numele lor au fost scrise pe un steag roșu de 50 de metri lungime și pronunțate unul câte unul în timpul Zilei Cămășii Portocalii, o ceremonie în onoarea victimelor și a supraviețuitorilor reședințelor canadiene care a avut loc la Muzeul canadian de istorie, din Gatineau.

Numele copiilor au fost scrise într-un registru permanent care va fi păstrat în interiorul muzeului, astfel încât istoria lor teribilă să nu fie uitată.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.