Câmpul magnetic al Pământului se schimbă de 10 ori mai repede decât se aștepta

Modificările direcției câmpului magnetic al Pământului s-ar părea că se schimbă de 10 ori mai repede decât se aștepta.

Simulările computerizate făcute de Universitatea Britanică din Leeds cu Universitatea din California din San Diego au indicat  acest lucru.

Rezultatele, publicate în Nature Communications, oferă o nouă viziune a ceea ce se întâmplă în „inima” planetei, la o adâncime de 2.800 de kilometri, unde există fluxul învolburat de fier topit care generează câmpul magnetic cu curenții electrici condiționând mișcarea de sute de mii de ani. Pentru a reconstitui evoluția lor în diferitele epoci geologice, „amprentele” pe care câmpul magnetic le lasă impresionate pe sedimente, în fluxurile de lavă și chiar în produsele create de om sunt de obicei analizate, dar rezultatele astfel obținute sunt adesea incerte și supuse dezbaterii.

„Se transformă în piatră”: viața de chin al unei fetițe de 7 ani din cauza unei boli genetice

Prin urmare, cercetătorii britanici și americani s-au gândit să utilizeze o abordare diferită, să utilizeze simulări pentru a reproduce procesul care generează câmpul magnetic: tehnica a fost aplicată modificărilor din câmpul magnetic din ultimii 100.000 de ani.  Rezultatul indică faptul că schimbările de direcție ar fi atins viteze de 10 ori mai rapide decât se aștepta. Aceste schimbări rapide ar fi asociate cu slăbirea locală a câmpului magnetic. Acest lucru înseamnă că, în general, s-ar fi produs în timpul inversării polilor sau la îndepărtarea polilor magnetici (punctele suprafeței pământului din care ies liniile de forță ale câmpului) din poli geografici .

Un exemplu izbitor vine din schimbarea accentuată a direcției câmpului magnetic (în jur de 2,5 grade pe an), care a avut loc acum 39.000 de ani. Această schimbare este asociată cu o slăbire a câmpului de pe coasta de vest a Americii Centrale în urma așa-numitei Excursii Laschamp, o scurtă inversare a câmpului magnetic al Pământului care a avut loc acum 41.000 de ani.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Twitter,  Instragram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.