Butterflies: călătoria suprarealistă în iadul celor mai groaznice istituții psihiatrice din lume / FOTO

Butterflies: călătoria suprarealistă în iadul celor mai groaznice istituții psihiatrice din lume

Până unde poate să ajungă cruzimea și nebunia omului?  Răspunsul se află în fotografiile lui Scott Typaldos,  în imaginile sale în alb și negru care arată cealaltă parte a umanității, cea care trăiește în lanțuri și la limita supraviețuirii într-o instituție psihiatrică.

O muncă fotografică al autorului, cu un  impact puternic emoțional și vizual, închisă în titlul “Butterflies” ( Fluturi) , descrisă în patru volume ce ne pune în fața realității triste în care pacienții din unele state sunt forțați să trăiască, acolo unde încă mai există instituții pisihiatrice .

Un fel de coborâre în iad, care se învecinează cu o realitate în care bărbații, femeile și copiii trăiesc pe jos, legați sau    goi  în camere amenajate  numai de ziduri goale și murdare.

Butterfiles6 1butterfiles8 1

În aceste fotografii groaznice vedem pacienții spitalelor de psihiatrie din Africa de Vest, Kosovo, Bosnia și Indonezia.

Privirile absente ale acestor persoane conțin povestiri de tortură psihică, trupurile lor de bătăi fizice, mediul arată starea de abandon în care supraviețuiesc.

Butterfiles2 1 butterfiles3 1

 

“Singurul lucru pe care aș putea să spun este că este vina sistemului și a societății care creează boala. Tipul de boală mintală pe care o țară o dezvoltă, este o oglindă distorsionată și codificată a propriilor disfuncții sociale și politice” , spune fotograful elvețian, câștigător al primei ediții a premiului “The Reportage Photojournalism Award”.

butterfiles5 1butterfiles7 1
Pentru a putea documenta viața în aceste aziluri au fost necesari 5 ani.

Typaldos a petrecut trei luni în fiecare spital, căutând chiar înainte de a face raportajuș său, să contacteze bolnavii,  reușind chiar să-și petreacă noaptea cu ei, atunci când devin mai violenți și incontrolați și sunt sedați cu doze masive de antipsihotice .

Acestea sunt cele 12 țări în care femeile sunt tratate mai rău decât animalele

“Vreau să continui să călătoresc pentru a vedea situația pacienților bolnavi   pe toate continentele și apoi să scriu o carte care să cuprindă realitatea din toate instituțiile psihiatrice din întreaga lume”, spune fotograful.

butterfiles4 1Abandonați de familii, uitați de societate, acești pacienți cunosc izolarea, lipsa de îngrijire și abandonarea totală. Imaginea fluturelui, indică dorința de libertate și fragilitatea sufletului asediat din acești bărbați și femei reduși în lanțurile  societăților noastre.

Foto: Scott Typaldos

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.