Bosnia, MSF: „Migranții blocați la graniță în condiții teribile. Poliția lovește copii ” VIDEO

Aproape 20 de mii de oameni au ajuns în Bosnia în 2019, în speranța de a-și continua călătoria spre nord și de a căuta protecție în alte țări europene. Însă măsurile de securitate de-a lungul granițelor balcanice sunt din ce în ce mai restrictive, condițiile  de viață au devenit și mai grele.  Voluntarii din câmpul medicilor fără frontiere (MSF) îl văd în fiecare zi) și  oferă îngrijiri medicale și psihologice de-a lungul frontierei. “În urmă cu două săptămâni am încercat  să trecem granița. Dar poliția croată ne-a descoperit și m-a luat și pe mine și pe toți ceilalți. Ne-au bătut, ne-au luat gecile, gențile, telefoanele, bani și încălțămintea. Apoi ne-au trimis înapoi la Velika Kladusa, în Bosnia. În grupul meu erau și copii de doisprezece ani, iar poliția i-a bătut. Se întâmplă întotdeauna “, a spus un martor, care s-a prezentat cu alți 30 oameni la centrul medical din satul Zavalje, unde MSF oferă asistență medicală de patru ori pe săptămână.

 

Condițiile în care trăiesc migranții sunt la limita rezistenței: aproximativ patru mii de oameni sunt abandonați și dorm în clădiri și adăposturi improvizate în apropierea orașelor de graniță Bihac și Velika Kladusa sau în corturile din tabăra Vucjak. Tabăra ar fi trebuit să fie o soluție temporară oferită de autoritățile locale pentru a încerca să ofere adăpost oamenilor rămași în afara structurilor oficiale, dar nu respectă niciun standard umanitar . Se află într-o zonă plină de mine, al cărei teren este contaminat cu metan, gaz puternic inflamabil. În ciuda acestui fapt, autoritățile au anunțat pe 13 noiembrie că tabăra va rămâne așa pe tot parcursul iernii și va fi folosită pentru a găzdui noi  sosiri.

 

Siria, opt copii uciși și zeci răniți într-o tabără de persoane strămutate

„Situația de aici este îngrozitoare. Nu am mai dormit niciodată  într-un cort “, spune un bărbat din Pakistan, care locuiește cu fratele său de 16 ani din Vucjak de două luni. “În timpul nopții, înghețul pătrunde prin cort și când plouă intră apă. Mâncarea este proastă, băile sunt atât de murdare încât nu le putem folosi, iar apa din dușuri este înghețată “.

Nihal Osman, coordonatorul adjunct al MSF în zonă, spune: „Tabăra din Vujcak este un loc periculos și inuman. Nici o ființă umană nu ar trebui să trăiască așa. Oamenii vin la clinica noastră în papuci, fără șosete sau jachete, mulți dintre ei suferă de infecții respiratorii și boli de piele din cauza condițiilor teribile în care trăiesc.  Este inacceptabil ca acestă tabără  să rămână deschisă. Ar trebui să o închidă acum “.

 

Timp de trei luni, în colaborare cu Ministerul Sănătății din Bosnia, medicii fără frontiere și-a relansat activitățile de sănătate în două locații de la frontieră pentru a oferi îngrijiri migranților și solicitanților de azil din afara centrelor oficiale, în special victimelor violenței și violență sexuală. De atunci, echipele MSF au furnizat aproximativ 1. 200 de consultări medicale persoanelor care altfel nu ar fi primit tratament. Mulți dintre pacienții  MSF sunt minori neînsoțiți.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.