Boala Chagas, parazitul sărutului

Boala Chagas (trypanosomiasis american) este o boală infecțioasă provocată de protozoarul Trypanosoma cruzi al cărui vector principal este reprezentat de gândacii hematofage (adică hrănesc cu sânge) familiei Triatominae. Acest protozoan intră în organismul gazdei (omul sau un alt mamifer) în urma mușcăturii.

Infecția este tipică țărilor din America de Sud , dar a început să se răspândească și în restul lumii, în special în sudul SUA. Recent, unele cazuri au fost raportate și în Canada, Japonia și țări europene, cum ar fi Spania și Italia. Potrivit site-ului scienze.fanpage.it , boala Chagas se caracterizează printr-o formă acută și cronică care poate fi asimptomatică : înseamnă că mulți nici nu știu că au contractat-o.

Fetiță forțată de părinți să se prostitueze, salvată de poliție. Le lasă un mesaj: „Mamă, iartă-mă”

 

Odată pătruns în gazdă, parazitul atacă  țesuturile cardiace și intestinale . Aceasta poate provoca complicații foarte grave, cum ar fi insuficiența cardiacă și care poate duce la moarte. Mulți pacienți ale cu această boală mor din cauza aritmiilor fatale. Printre simptomele sunt și tulburări neurologice, tahicardie, edeme ale colonului și esofagului, constipație și febră.

Dacă este luată la timp, boala Chagas poate fi tratată ușor cu două medicamente specifice.

Deseori rămâne în formă cronică și își poate prezenta efectele chiar și la 20 de ani de la infecție. În 80 la sută din cazuri, boala se contractă astfel: insecta înțepe omul să sugă sângele lăsând fecalele și urina (cu protozoanul în interior) în zona afectată.

Provoacă mâncărime iar scărpinându-se permite protozoanului să se infiltreze în rană. Sau, de la gură sau ochi, dacă subiectul se atinge după ce s-a scărpinat.  În SUA, insectele responsabile de infecție sunt numite „paraziți sărutului”, deoarece preferă să înțepe fețele oamenilor, deoarece este partea care rămâne în mod normal descoperită în timpul somnului. Alte modalități de infecție sunt transfuziile de sânge infectate, ingestia de alimente și băuturi contaminate, transplantul de organe și transmiterea de la mamă la copil în timpul sarcinii sau al nașterii.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.