Avocata iranian Nasrin Sotoudeh a fost condamnată la 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici

Avocata care a fost premiată cu premiul Saharov pentru libertatea  de exprimare, a criticat noul cod penal.

Nasrin Sotoudeh a fost condamnată  la 38 de ani de închisoare și 148 de lovituri de bici.

Avocata de origine iraniană, o activistă faimoasă pentru drepturile femeii, a fost găsită vinovată în două procese legate de activitatea sa.

Vestea a fost răspândită de soțul femeii, Reza Khandan, într-o postare pe profilul ei de pe Facebook.

Omul a fost condamnat în ianuarie  la 5 ani pentru conspirarea împotriva securității naționale și un an pentru propaganda antiguvernamentală, împreună cu un alt activist, Farhad Meisami.

Agenția de presă iraniană Isna a raportat vestea unei condamnări pentru Sotudeh în absență la 5 ani pentru conspirație împotriva regimului și 2 ani pentru că a insultat pe liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei. Dar Nasrin, într-o scurtă conversație cu soțul ei, a negat amploarea celor două sentințe, asigurându-i că a fost condamnată la 38 de ani.

Sotoudeh, premiată cu premiul Saharov pentru libertatea de exprimere (acordat de Parlamentul European) în 2012, a fost arestată în iunie 2018 după ce a fost condamnat în absență la 5 ani de închisoare de către tribunalul revoluționar din Teheran, pentru spionaj.

Potrivit Amnesty International, care denunță “sentința șocantă și rușinoasă care a avut loc după un alt proces neregulat”, este cea mai severă sentință care a fost aplicată în ultimii ani unui apărător al drepturilor omului în Iran.

Sotoudeh a apărat femeile arestate pentru că și-au descoperit fața și capul în locurile publice și a  criticat  noul cod penal care permite doar unui număr mic de avocați să reprezinte inculpații de crime împotriva securității naționale.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.