Antarctica, zăpada devine roșie ca sângele. Iar topirea gheții se înrăutățește …

Cineva trebuie să se fi gândit cu siguranță la schimbărea climatică. Și nu este prea departe de adevăr. În realitate, ceea ce se întâmplă în Antarctica este un fenomen natural legat de înflorirea unei alge.

Zăpada s-a înroșit ca sângele în afara bazei ucrainene Vernadsky de pe insula Galindez. Pentru a documenta fenomenul sunt imaginile impresionante publicate pe Facebook chiar de cercetătorii ucraineni (Andrey Zotov de la Centrul Național Științific Antarctic al Ucrainei ). Defectul este alga microscopică, care se răspândește datorită temperaturilor ridicate și, la rândul său, responsabilă pentru accelerarea topirii gheții. Un fenomen în retrospectiv văzut deja cu alte ocazii, dar acum considerat din ce în ce mai periculos de către experți.

Citește și O invazie de lăcuste amenință China: pregătită o armată de 100.000 de rațe / VIDEO

Alga responsabilă de fenomen, Chlamydomonas nivalis, este un organism unicelular aparținând clasei de alge verzi, care trăiește la altitudini mari și în zonele polare. Rămâne într-o stare liniștită, sub formă de spori în pachetul de zăpadă în lunile de iarnă, până când temperaturile blânde permit germinarea. O posibilă condiție în anotimpurile de vară din Antarctica.

Colorantul asumat de zăpadă se datorează unui anumit carotenoid produs de aceste alge în condiții deosebit de blânde (în această perioadă temperaturile sunt atât de ridicate încât să depășească 20 de grade ): astaxantină. Acest pigment roșiatic permit algelor să se protejeze de soare, în special de razele UV. Principala funcție a pigmentului este de a proteja clorofila, fără de care algele nu ar putea fotosinteza și, prin urmare să supraviețuiescă.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.