Amnesty: “Mesaj puternic către lume” închisore pe viață pentru Radovan Karadžic

Karadzic este judecat pentru responsabilitatea în asediul de la Sarajevo şi în masacrul de la Srebrenica din 1995, cel mai grav masacru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, el este acuzat de strămutarea populaţiilor pe baze etnice în mai multe oraşe ale ţării.

Decizia justiţiei internaţionale privind Radovan Karadzic, în vârstă de 73 de ani, va fi una dintre ultimele în legătură cu dezmembrarea fostei Iugoslavii după căderea comunismului în 1991.

După fostul preşedinte sârb Slobodan Milosevic în 2006, care a murit în timpul procesului, Karadzic este cel mai înalt oficial judecat pentru războiul din Bosnia.

Peste 100.000 de persoane au murit şi 2,2 milioane de persoane au rămas fără adăpost în luptele care au avut loc între 1992 şi 1995, între musulmani, sârbi şi croaţi.

“Decizia de a fi condamnat la închisoare pe viață a lui Radovan Karadžic pentru genocid, crime împotriva umanității trimite un mesaj puternic lumii”, este comentariul directorului adjunct al Amnesty International pentru Europa, Massimo Moratti.

“Nu poate fi nicio  umbră de îndoială că el a fost vinovat de cele mai grave infracțiuni de drept internațional comise pe teritoriul european încă de la cel de-al doilea război mondial – a adăugat el – sentința arată că criminalii de război nu pot evita justiția și că impunitatea nu este tolerată și oferă o anumită justiție victimelor lui Karadžic, care așteaptă această zi de peste 24 de ani “.

“Nu trebuie să uităm însă, că, după aproape un sfert de secol după încheierea războiului bosniac, mii de cazuri de dispariție rămân nerezolvate. Rămâne o lipsă tulburătoare de voință politică care încă blochează accesul victimelor la justiție și adevăr  – a continuat el – acum este de datoria autorităților locale din Bosnia și Herțegovina și de celelalte state din regiune să acționeze pentru a pune capăt definitiv acestui capitol negru al istoriei balcanice “.

Te-ar putea interesa și NASA, alarmă asteroid: “Un asteroid uriaş ar putea lovi Terra în decembrie”

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.