Alarma nativilor din Amazon: „Din cauza coronavirusului riscăm un etnocid”

Câțiva lideri indigeni ai Amazonului au cerut vineri ajutor internațional în fața lipsei de materiale medicale, ceea ce îi face vulnerabili la noul coronavirus și au avertizat asupra riscului de „etnocid”, a dispariției comunității lor. “Nu avem medici în comunitățile noastre, nu există echipament de prevenție în fața acestei pandemii (…) Nu avem sprijin pentru alimente”, a declarat José Gregorio Diaz Mirabal, de la Coordonarea organizațiilor indigene din bazin Amazonian (Coica). În timpul unei conferințe video comune cu Amnesty International, acești lideri indigeni au deplâns asistența slabă oferită de guvernele regiunii, în ciuda răspândirii covid-19.

Indienii au cerut „ajutor umanitar internațional” pentru a preveni „etnocidul în bazinul Amazonului”, după cum afirmă José Gregorio Diaz Mirabal, care a denunțat și faptul că minerii și exploatatorii ilegali profită de închiderea impusă în multe dintre aceste țări  , să acționeze cu „impunitate” și să expună comunitățile la contagiune. Potrivit Coida, care reprezintă nativii din cele nouă țări care împărtășesc cea mai importantă pădure tropicală din lume (Brazilia, Columbia, Peru, Ecuador, Venezuela, Bolivia, Surinam, Guayana, Guyana Franceză), nu există un record global de contaminare în rândul nativilor americani .

După distrugerea pământurilor ancestrale, femeilor indigene din Brazilia le sunt smulși copiii din brațe

În urmă cu o lună, un purtător de cuvânt al Coica, Claudette Labonte, a cerut o mai bună protecție împotriva invaziei teritoriilor indigene amazoniene de către  traficanții de droguri, bușteni, exploatatori de pământ și turiști.

În timp ce rata de defrișare a pământurilor indigene este jumătate din cea a altor zone, indienii sunt, de asemenea, amenințați de exploatarea ilegală a resurselor lor, precum și de proiectele agricole mari susținute de guverne. Cel puțin 60% din pădurea Amazon se află în Brazilia, țara cea mai afectată de noul coronavirus din America Latină

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.