Aktion T4: Prima exterminare nazistă nu a fost împotriva evreilor, a fost genocidul copiilor cu dizabilități

Aktion T4: Prima exterminare nazistă nu a fost împotriva evreilor, a fost genocidul copiilor cu dizabilități

Holocaustul nu a fost prima exterminare în masă perpetuată de fascismul nazist : de fapt, cu doi ani înainte de începutul deportărilor, regimul hitlerist a început un program de genocid bine structurat, ale cărui metode au fost inspirația pentru lagărele de exterminare a evreilro: numele programului era Aktion T4 .

Pentru a anima proiectul ura nu a fost îndreptată către un popor străin, ci împotriva unui anumit grup de conaționali germani , considerați oricum „inferiori” genetic și pentru acest lucru condamnați la un sfârșit atroce: persoanele cu handicap .

Aktion T4 a fost un program păstrat și ascuns de majoritate: același nume s-a inspirat din adresa unde se afla: 4 Tiergartenstraße, Berlin. În bazele ideologice se găsesc în același manifest ideologic al fascismului, The „Mein Kampf “: în ea, obiectivul de ”igienă rasială”  destinat să păstreze doar ”copiii sănătoși”

Moașa care a salvat trei mii de copii de la moarte la Auschwitz

 

Acest scop a fost implementat în urma ascensiunii lui Hitler la putere în 1933, prin sterilizarea forțată a 400.000 de persoane cu dizabilități fizice și mentale. În 1939, Aktion T4 a început  cu o scrisoare în care Hitler a autorizat crearea Comitetului Reich pentru înregistrarea științifică a bolilor ereditare și congenitale, condusă, printre altele, de Dr. Karl Brandt și liderul nazist a Cancelariei Philipp Bouhler . Prin decret, toți medicii, asistentele și moașele au fost nevoiți să declare copiii sub vârsta de 3 ani care suferă de dizabilități mintale sau fizice severe, ai căror părinți au fost încurajați să-și interneze copiii bolnavi într-una dintre cele șase clinici pediatrice special desemnate din Germania și Austria.

Începând cu ianuarie 1940, programul de eutanasie a fost apoi aplicat în serie și extins. Grupele de medici evaluați și selectați pacienți pentru „ faza finală” a programului. Erau în mare parte persoane care suferă de schizofrenie, epilepsie, demență, encefalită și alte tulburări psihice sau neurologice cronice. Pacienții selectați erau transportați direct la un centru pentru „îngrijire specială”,  echipat cu camere de monoxid de carbon, deghizate în dușuri.

Bouhler a inventat acest  șiretlic de „baie și dezinfecție“ , ca un mijloc de a ține victimele calme atâta timp cât posibil: o metodă care a fost , de asemenea folosită și împotriva evreilor.

În ciuda încercărilor de a-l ascunde și de a-l ține secret, programul Aktion T4 a fost demascat pentru ceea ce a fost, un genocid. Primele persoane care și-au dat seama de acesta au fost rudele victimelor : în imposibilitatea de a vizita cei dragi internați, toți primeau același tip de scrisoare care anunța moartea persoanei iubite din cauza „rujeolei” sau o altă boală infecțioasă și pentru care erau cremați.

În cele din urmă, Hitler a trebuit să oprească programul în august 1941 . Bilanțul final al victimelor a fost de 300.000  toate germane sau austriece, jumătate dintre ele fiind copii.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.