Aisha, la șapte luni cântărește 2,5 kg: este simbolul luptei împotriva malnutriției copiilor

Ochii fetiței negri și enormi comparativ cu corpul său subnutrit. Chipul lui Aisha, o micuță  pakistaneză de șapte luni, este simbolul luptei împotriva malnutriției care afectează mii de copii din Pakistan. Aisha cântărește doar 2,5 kilograme: o treime din greutatea unui copil de vârsta ei. Riscă să moară de foame într-o țară în care nu există foamete și, dimpotrivă, sunt exportate mii de tone de grâu sau orez.

Aisha nume de fantazie, suferă de o gravă malnutriție, o boală care afectează mii de copii din Pakistan.

În spitalul din Mithi, în cartierul sudic al Tharparkar, medicii încearcă să-și salveze viața. Mama, Nazeeran, este alături de ea, care o roagă cu drag, tremurând mâna. “Am consultat mulți medici – spune femeia – dar greutatea ei continuă să scadă”. Aisha nu este un caz izolat. În cadrul secției de pediatrie din spitalual în care este internată alți nouă copii se află în aceeași situație. Șeful departamentului de pediatrie la spitalul Mithi, a declarat că între 150-250 de pacienți ajung în fiecare zi și cel puțin o cincime suferă de malnutriție acută.

Un paradox pentru că nu există foame în Pakistan:

În ultimul an exporturile de materii prime alimentare din țara asiatică au ajuns la 500 mii tone de grâu. Cele de orez au fost chiar 7,4 milioane. În ciuda acestei bogății, milioane de oameni sunt obligați să supraviețuiască cu mai puțin de un dolar pe zi. Foamea este realitatea dificilă de zi cu zi.

“Pakistanul este destul de bogat în grâu, dar cea mai mare parte a producției sale este exportată”, a explicat Kaiser Bengali, un economist care de ani de zile studiază sărăcia și foametea în țară. Pe scurt, ar exista hrană, dar oamenii nu au resursele necesare pentru a avea acces.

Viitorul negat a copiilor din Siria: „Școlile noastre distruse de bombe”

Printre zonele cele mai sărace din Pakistan se află cartierul Tharparkar, unde trăiește Aisha și alți copii malnutriți. Pentru guvern, cauza mortalității infantile înalte se datorează secetei care afectează zona. Pentru economiști și medici, pe de altă parte, motivele ar trebui căutate în altă parte. “90% din decesele mamelor și copiilor  ar putea fi evitate dacă femeile ar avea acces la o nutriție adecvată”, avertizează experții.

În Pakistan, doar 38% din copii sunt hrăniți cu laptele matern în primele șase luni de viață. Prea puțin procentaj, conform recomandărilor Organizației Națiunilor Unite. De fapt, multe mamici li se spune să-și hrănească bebelușii cu ceai sau alte infuzii din plante care este contrar creșterii copiilor. În alte cazuri, medicii convin femeile să folosească lapte artificial în loc de lapte matern. Un alt element de risc pentru nou-născuți. De multe ori apa folosită nu este bună de băut, iar pentru că cele mai sărace familii folosesc mai puțin lapte praf.

În Karachi, capitala financiară a țării, se decide câte tone de materii prime sunt destinate exportului. În același timp, la 450 de kilometri distanță Aisha și ceilalți copii se luptă să supraviețuiască.

În fotografie: micuța Aisha în brațele mamei sale (Gettyimages)

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

 

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.