Adio Everest: China închide accesul către cel mai înalt munte din lume din cauza deșeurilor abandonate

De când  Everest a început să tot mai accesibil pentru turiști și alpiniști, a devenit cea mai mare depozitare de deșeuri din lume.

Acesta este și motivul pentru care autoritățile chineze au decis capăt acestui ”du-te-vino” pe munte.

Deoarece expedițiile care se aventurează să urce pe cele 8.848 de metri a muntelui frumos au lăsat în urmă nenumărate deșeuri: corturi, rezervoare de oxigen, vase și scaune. Tone de gunoi care se acumulează într-unul din locurile cele mai inaccesibile de pe planetă, fiind atacat de alpiniști sau de turiști simpli.

 

De acum înainte, numai cei care au obținut permisul de alpinism pot merge în acea tabăra de bază din partea tibetană a muntelui, la 5.200 de metri deasupra nivelului mării. Aceste permise vor fi  date în număr mic, doar 300 pe an.

 

everest 1  Everest deșeuri 1

Toți ceilalți vizitatori vor trebui să se oprească mai jos, la mănăstirea Rongbuk. Între timp, o echipă specială de 200 de persoane va avea sarcina de a curăța partea de sus a deșeurilor și de a încerca să recupereze corpurile de alpinisti morți sfidând natura.

 

O măsură radicală, necesară din cauza situației necontrolate.

Din punct de vedere istoric, partea cea mai frecventată a muntelui a fost întotdeauna al solului sudic, cel nepalez. Dar, recent, partea nordică, pe teritoriul chinez, a văzut că traficul de turiști a crescut, văzând că  se poate ajunge cu mașina.

În 2015,   până la 40 mii de persoane au urcat pe munte.

Atât autoritățile chineze, cât și cele nepaleze au încercat în diverse moduri să se lupte cu poluarea. Pentru toți vizitatorii, a fost introdusă obligația de a-și aduce deșeurile înapoi. Celor de la Sherp primesc un premiu în bani pentru fiecare kilogram de gunoi pe care îl colectează pe munte.

Dar situația nu se îmbunătățește.

Prin urmare, decizia chineză de a limita veniturileîncasate cu turiștii și de a se concentra pe curățenia. Dar acest lucru nu va deloc ușor. Cele 8 tone de deșeuri colectate în primăvara anului trecut cu trei operațiuni sunt doar o mică parte a deșeurilor care trebuiesc recuperate.

 

Te-ar putea interesa și S-a indragostit la prima vedere si la luat de sot: este prima femeie din lume care s-a casatorit cu un … POD

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe MondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.