8 Martie, ziua în care femeile nu primeau flori ci se luptau pentru drepturile lor

Prima dată Ziua Femeii s-a sărbătorit  23 februarie 1909 în Statele Unite, de atunci în Ziua Femeii a început să fie sărbătorită în mod regulat în multe țări, deși în diferite zile și luni, până la ONU, prin Rezoluția 32/142 în 1977, a stabilit că 8 martie a devenit oficial “Ziua Națiunilor Unite pentru drepturile femeii și pacea internațională”.

Cu câteva zile înainte de 8 martie 1908, în New York, angajatele dintr-o fabrică de textile au facut grevă pentru a protesta față de condițiile grele în care erau constrânse să lucreze: salarii mici și program prelungit de muncă. Printre aceste femei, multe erau emigrante care munceau cot la cot cu bărbații.

Greva a durat câteva zile, până când, pe 8 martie, proprietarul fabricii a blocat porțile clădirii, pentru a împiedica muncitoarele să plece. Fabrica a luat foc și 129 de femei rămase înăuntru au murit, arse de vii.

Citește și Copiii înțepați cu cârlige: 7 zile de penitențe dure pentru ritualul Kuthiyottam

Incendiul din fabrica Triangle Shirtwaist din New York a fost o adevărată tragedie, făcând victime atât bărbați cât și femei.

Nefericita întâmplare a demarat în anii următori o serie de sărbatori, având ca scop amintirea acelor evenimente dezastruoase.

Propunerea unei Zile Internaționale a Femeii proletare de către Clara Zetkin a urmărit un dublu scop: confiscarea revendicărilor feministe (vot universal, egalitatea salariilor etc.) de către mișcarea socialistă, dar și contracararea influenței feministelor burgheze asupra muncitoarelor.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de FacebookTwitter și Instragram

Lasă un comentariu

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.