30 ianuarie 1945, cea mai mare tragedie navală din istorie: Wilhelm Gustloff se scufundă, 10.000 de morți

30 ianuarie 1945: Wilhelm Gustloff se scufundă provocând 10.000 de morți

Linia oceanică, lansată la 5 mai 1937 de însuși Führer în șantierele navale Blohm & Voss din Hamburg, a fost deviată în curând spre scopuri militare: mai întâi a fost folosit pentru a transporta Legiunea Condor în Spania în sprijinul franciștilor apoi, în septembrie 1939, a fost transformat într- o navă-spital pentru Marina celui de-al Treilea Reich.

Wilhelm Gustloff a fost scufundat la 30 ianuarie 1945 în Marea Baltică de un submarin sovietic în timp ce era angajat în evacuarea refugiaților civili germani care fugeau din Polonia, Lituania, Letonia și Estonia și personalul militar staționat în Gotenhafen în timp ce Armata Roșie înainta la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Numărul exact de pasageri la bord este necunoscut, inclusiv refugiați, soldați, auxiliari și membri ai echipajului, de asemenea, deoarece mulți erau îmbarcați in extremis și se aflau pe puntea navei în momentul scufundării.

Cu toate acestea, potrivit estimărilor , între 9.000 și 10.000 au fost uciși în ceea ce este cea mai mare tragedie din istoria navigației – imaginați-vă că aproximativ 1500 de oameni au murit când s-a scufundat Titanicul .

La 21:08, pe 30 ianuarie 1945, submarinul rus S-13, comandat de locotenentul căpitan Aleksandr Ivanovich Marinesko, a lansat patru torpile împotriva Gustloff și în aproximativ cincizeci de minute, Gustloff s-a scufundat în apele înghețate ale Mării Baltice. Povestea scufundării navei Gustloff este și povestea căpitanului Marinesko, celebrat ca arhitect al „atacului secolului”, dar în curând a căzut din favoarea puterii sovietice.

Acuzat de alcoolism și forțat să demisioneze, în 1948 Marinesko a fost arestat ulterior și condamnat la trei ani în lagărul Kolyma din Siberia. A murit sărac și uitat la Sankt Petersburg (pe atunci Leningrad) în 1963. Abia în 1990 a fost reabilitat de Mihail Gorbaciov care i-a dat titlul de erou al Uniunii Sovietice.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News

Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit

RoMondoNews24 este împotriva difuzării știrilor false. Veridicitatea informațiilor raportate pe romondonews24.com este verificată în prealabil prin consultarea altor surse.

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.