Sărăcia și munca copiilor: cealaltă față a pământului /12 iunie: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

În fiecare an, 12 iunie este marcată ca Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Instituită în 2002, la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Muncii, această zi are scopul de a atrage atenţia asupra fenomenului exploatării prin muncă a copiilor şi asupra măsurilor care se impun a fi luate pentru diminuarea acestei practici. Pare un fenomen sporadic dar statisticile sunt dure. Aproximativ 400 de milioane de copiii din întreaga lume sunt puși să muncească, fie de părinți fie de alți exploatatori.

Dacă pe glob sunt un miliard 900 de milioane de copii, asta înseamnă că aproximativ 15 la sută dintre copii sunt exploatați. Mai pare puțin? Nu prea.

60% din cacao necesară pentru fabricarea ciocolatei provin din Coasta de Fildeș și Ghana, două țări în care munca copiilor este răspândită. La plantații lucrează cu părinții. Se întâmplă și pentru ceai și cafea. Copiii obligați să lucreze în aceste țări reprezintă o mică parte din cei 152 de milioane estimat în lume.

Sclavia modernă: Top 10 țări din lume în care sunt exploatați cei mai mulți copii și adulți

Se estimează că acest număr va crește în urma pandemiei. Potrivit Terre des Hommes , alți 66 de milioane de copii se vor adăuga celor 386 de milioane de copii din întreaga lume care trăiesc în sărăcie extremă.

„ Pentru milioane de copii, criza provocată de Covid-19 are fața foamei , exploatării și sfârșitul tuturor speranțelor oportunității educaționale. Este vital ca guvernele naționale și comunitatea internațională să acorde prioritate nevoilor copiilor din cele mai defavorizate grupuri de populație în programele lor de ajutor pentru pandemia Covid-19 “, a declarat Paolo Ferrara, directorul general al Terre des Hommes.

Exploatarea prin muncă a copilului afectează inclusiv Europa. Organizația Internațională a Muncii a evaluat și documentat fenomenul în mai multe țări europene:

Un studiu al persoanelor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 17 ani din Danemarca, Finlanda, Norvegia și Suedia în 1998 a relevat că rata leziunilor/rănilor varia între 3% şi 19% din copiii care muncesc, înainte sau după școală.

În țările în curs de dezvoltare, un studiu al OIM a constatat rate medii de accidentare şi boli per 100 de copii, de la un minim de 12% în agricultură (pentru băieţi) la până la 35% (pentru fete), în sectorul construcțiilor.

Congo: în minele de cobalt unde copiii lucrează ca și sclavii

Guvernul Federației Ruse a estimat că până la 1 milion de copii ar fi lucrând în această țară. Dintre aceştia, OIM a estimat că circa 16.000 lucrează în Sankt Petersburg și 50.000 în Moscova.
OIM a estimat că circa 350.000 de copii lucrează în Ucraina.

În Turcia, 1,4 milioane de copii – sau 87% din totalul copiilor din mediul rural – erau lucrători familiali neremunerați în 1994. Acest număr a scăzut la 900 mii – sau 84% din copiii din mediul rural – în anul 1999.

Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24

Urmărește pagina noastră de Facebook, VK ,Twitter,  Instragram și Odnoklassniki

 

Lasă un comentariu
Spread the love

O voce liberă fără stăpâni !
Un, blog, un portal de știri fără șefi ! Este gratis ! RoMondoNews24, un altfel de blog, un altfel de portal cu știri din întreaga lume. O sursă de informație fără ocolișuri și fără perdea. O sursă direct la țintă. Înființat în 2018, am reușit să intru în milioane de case de români din toată lumea cu informații de ultimă oră, extrem, sănătate, știri de actualitate, lifestyle, diaspora și curiozități.
Îmi place să dau voce celor ce nu au glas, celor care rămân în liniște de teamă să nu facă prea multă gălăgie, celor care stau ascunși de teamă să nu fie văzuți…
Dacă apreciați munca mea, modul meu de a scrie, puteți să mă susțineți cu un contribut oricât de mic și fără obligații. Mulțumesc pentru ajutor.