Cel mai vechi super-pământ a fost descoperit: cu cei zece miliarde de ani ai săi, în comparație cu 4,5 a Pământului, este aproape la fel de vechi ca universul care are 13,7 miliarde de ani. Este o planetă stâncoasă de o dată și jumătate dimensiunea Pământului și la 280 de ani lumină distanță de Soare. Descoperirea noii lumi, a fost prezentată la cea de-a 237-a conferință a Societății Americane de Astronomie și este publicată în arhiva online arXiv, care colectează studiile încă este în curs de examinare și este publicat în Jurnalul Astronomic.
Super-pământul a fost descoperit datorită telescopului spațial al NASA, Tess (Transiting Exoplanet Survey Satellite), care a studiat scăderea luminozității stelei sale , numită TOI-561, cauzată de tranzitul planetei. Această lume mai în vârstă este foarte aproape de steaua ei. De fapt, completează o orbită completă foarte repede, în doar zece ore și jumătate. Prin urmare, temperatura sa de suprafață este prohibitivă, depășind 2.200 de grade Celsius.
Citește și Peste 340 de milioane de creștini au fost persecutați în lume: 13 uciși în fiecare zi
Numit TOI-561 b, super-pământul face parte dintr-un sistem planetar cu alte două lumi.
„Existența acestei planete demonstrează că universul a fost format de planete stâncoase încă de la începuturile sale, în urmă cu aproximativ 14 miliarde de ani”, notează Lauren Weiss de la Universitatea Americană din Hawaii, unul dintre autorii descoperirii. Deși această planetă, datorită apropierii de steaua mamă, este probabil nelocuită, concluzionează expertul, „ar putea reprezenta precursorul multor lumi stâncoase care nu au fost încă descoperite în jurul celor mai vechi stele din galaxia noastră”
Pentru mai multe articole interesante rămâi cu noi pe RoMondoNews24 și Google News
Urmărește pagina noastră de Twitter, Instagram, Odnoklassniki, Tumblr și Reddit